abonneren

Kaspersky Rusland en Nederland ruziën om franchise

Het botert niet tussen het Russische Kaspersky en de Nederlandse franchise. Inmiddels wil Kaspersky maar liefst 6,5 miljoen euro van de Benelux-vestiging zien.
Volgens Kaspersky Nederland heeft het conflict te maken met een nieuwe strategie van Kaspersky, waarbij het bedrijf zich van distributeurs wil ontdoen.

Kaspersky Rusland maakt al jarenlang gebruik van dezelfde tactiek: buitenlandse distributeurs kunnen een Kaspersky-franchise opzetten om zo het beveilingspakket in dit land te verkopen en promoten. Maar Kaspersky Rusland probeert nu de distributeurs buitenspel te zetten en zelf de verkoop op zich te nemen. Volgens Kaspersky Nederland staan meer distributeurs op de lijst om geschrapt te worden. Zo zou het gaan om Denemarken, Noorwegen, Turkije, Australië, Griekenland en Maleisië. Al deze distributeurs overwegen nu juridische stappen.

Kaspersky Rusland beweert dat het conflict draait om stelselmatige schendingen door de Benelux-tak. Interessant is dat de geschonden afspraken nooit duidelijk zijn vastgelegd, afgezien van enkele e-mails.

Uiteindelijk zou het gaan om de inkomsten die Kaspersky Rusland uit de verkoop van de software binnenhaalt. Op dit moment krijgt de Nederlandse franchise 60 procent van de opbrengsten, waarvan het marketing, lokalisatie en verpakking betaalt. Kaspersky Rusland zou dit omlaag willen schroeven naar 50 procent, zonder hier iets tegenover te stellen. Het schuldbedrag van 6,5 miljoen euro zou voorgekomen zijn uit onverrekende royalty's.

Kaspersky Rusland ziet een samenwerking met Kaspersky Nederland niet meer zitten en verkoopt inmiddels producten via Duitsland en Frankrijk. Kaspersky Nederland hoopt dat het hoofdkantoor bijdraait, maar wacht eerst de uitspraak van de rechter af.

Webwereld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: