Kaspersky maakt ontsleuteltool voor cryptoware

Kaspersky heeft een tool uitgebracht voor slachtoffers van ransomware. Daarbij worden bestanden 'gegijzeld' tot het slachtoffer een hoop geld betaalt. De tool die het beveiligingsbedrijf nu heeft uitgebracht kan een groot deel van de cryptoware ontsleutelen, zodat de bestanden weer veilig worden gesteld.
Sailliant detail is dat Kaspersky de tool ontwikkelde met Nederlandse hulp. Het bedrijf kreeg een ontsleutelgenerator van het Team High Tech Crime, een divisie van de politie die zich richt op online misdaad.

Database

Het THTC bemachtigde de server na en inval in november. Toen viel het team binnen bij een groot hackersnetwerk dat Windows-computers 'gijzelde'. De zogenaamde CoinVault-server had een grote database van sleutels die werden gebruikt voor de cryptoware.

Tool

Het Team High Tech Crime deelde die database met Kaspersky. Dat bouwde de Noransomware-tool die het nu gratis beschikbaar stelt voor klanten van ransomware.

Niet 100% effectief

Kaspersky merkt op dat de tool niet 100% effectief is, want niet alle cryptoware is bekend. Toch is het goed als je per ongeluk eens op een verkeerd linkje hebt geklikt en je in de problemen bent gekomen. 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: ransomware, cryptoware