abonneren

Kanker van mobiele telefoons? Nog steeds onzeker

Geeft veelvuldig mobiel bellen nu wel of niet een verhoogde kans op kanker. Dat wilde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) graag weten. Tien jaar geleden werd een onderzoek gestart. De resultaten zijn inmiddels binnen. Conclusie?
“We weten het niet zeker”.Het enige ‘concrete’ resultaat van de studie is dat er ‘suggesties’ zijn dat mensen die gedurende langere tijd hun mobieltje gebruiken en het toestel daarbij steeds aan dezelfde kant van hun hoofd houden, een verhoogd risico lopen op glioma. En glioma is een zeldzame, kwaadaardige soort hersenkanker.

Voor het onderzoek zijn maar liefst 13.000 mensen gevolgd in 13 landen. De studie werd uitgevoerd door 21 geleerden, die samen de Interphone International Study Group vormen. Voor het onderzoek zijn onder anderen 2708 mensen met glioma en 2409 mensen met meningioma (een mildere vorm van hersenkanker) benaderd.

Nu er geen definitief antwoord is op de vraag of mobiel bellen de kans op kanker in de hersens verhoogt, stelt de WHO voor een vervolgonderzoek te starten. Ook al omdat mobiel bellen sinds de start van het eerste onderzoek in 2000, aanzienlijk is toegenomen, vooral onder jongeren.
Opvallend aan het onderzoek is overigens dat maar liefst een kwart van de totale kosten (24 miljoen dollar tot dusver), is betaald door providers van mobiel bellen. Die bijdrage heeft de uitkomst niet beïnvloed, aldus de WHO …

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: