abonneren

Kabinet komt met downloadverbod

In de ministerraad is vandaag besloten dat het downloaden van films en muziek op termijn verboden gaat worden. Het kabinet zal het downloadverbod in de komende drie jaar uitwerken. In die drie jaar moeten er wel alternatieven ontwikkeld worden waardoor consumenten makkelijk op een legale manier en tegen een redelijke vergoeding muziek en films kunnen downloaden.Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan licenties waarin consumenten tegen een maandelijks bedrag muziek via internet kunnen beluisteren of uitwisselen.
Het kabinet wil ook regels gaan instellen die commerciële partijen ervan moeten weerhouden zich met illegale activiteiten te verrijken. Daardoor ontstaat een markt waarin consumenten tegen een redelijke vergoeding en op een legale manier op internet aan muziek en films kunnen komen en rechthebbenden ook in de toekomst verzekerd zijn van inkomsten.

Tegelijkertijd met het downloadverbod zullen ook thuiskopieheffingen op bijvoorbeeld blanco cd's en dvd's moeten worden afgeschaft. Zo'n heffing zou namelijk, als auteursrechtvergoedingen op een andere manier geregeld worden, namelijk niet meer nodig zijn.

Het kabinet wil het downloadverbod niet gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen. Het gaat erom dat een redelijke vergoeding voor het gebruiken of kopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk de culturele sector gezond houdt. Daarbij moet het belang van de individuele auteurs en uitvoerende kunstenaars centraal staan.

Meer informatie leest u hier.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: