Jongeren internetten 2,5 uur per dag

Jongeren besteden het merendeel van hun vrije tijd - gemiddeld ruim 2,5 uur per dag - online, waarbij MSN-en favoriet is. Gemiddeld hebben ze 113(!) contactpersonen in hun Messenger-lijst. Dit blijkt uit onderzoek van Newrulez research & marketing waarbij 1300 jongeren tussen de 15 en 24 jaar over hun mediagedrag en -gebruik aan de tand gevoeld zijn. Internetten is zeker niet het enige wat jongeren doen als zij zich op het web begeven. Mailen, gericht sites bezoeken en surfen weten ook het merendeel van de jongeren te boeien.
Een kleine vijfentwintig procent schakelt de hulp van het www in voor het opzoeken van informatie voor school of houdt een eigen pagina of site bij.

Jongeren doen dagelijks de volgende activiteiten online:
1. MSN-en – 81 %
2. Mailen – 70 %
3. Gericht sites bezoeken – 60 %
4. Rondkijken/surfen – 55 %
5. Muziek downloaden – 35 %

Terwijl er ge-internet wordt, staat vaak op de achtergrond de tv aan. Qua stroomverbruik doen computer en tv haast niet voor elkaar onder, qua aandacht echter wel. Hoewel de tv 2,5 uur aanstaat, kijkt de gemiddelde jongere er slechts 1 uur en 42 minuten bewust naar. Daarbij gaat de voorkeur over het algemeen niet zoals verwacht uit naar muziekzenders, maar prijken gezinszenders als RTL 4 en Net 5 bovenaan de lijst favorieten, met enige afstand gevolgd door TMF en MTV.

De eerste keuze van tv-zenders van jongeren is:
1. RTL 4 – 15 %
2. Net 5 – 13 %
3. TMF – 10 %
4. MTV – 9 %
5. Veronica – 8 %

Ook radio is duidelijk zijn aantrekkingskracht nog niet verloren. Een ruime meerderheid van 61 procent luistert geregeld naar de radio via de ether of de kabel. Maar ook daar zijn de moderne toepassingen in opkomst. Jongeren weten hun stations te vinden via internet, iPod en mp3-speler en via de mobiel. De absolute favoriet is radio 538 dat door ruim een kwart van de ondervraagde kids als voorkeurszender is ingesteld. 3FM en Q-music volgen met 11 procent van de voorkeursstemmen.

De eerste keuze radiozenders van jongeren zijn:
1. Radio 538 – 27 %
2. 3FM – 11 %
3. Q-music – 11 %
4. Slam!FM – 10 %
5. Sky Radio – 9 %

Tenslotte is ook nog gekeken naar gadgets. Bijna iedere jongere (98 procent) heeft een mobiele telefoon. Daarmee belt de gemiddelde jongere 24 minuten per dag en hij of zij verstuurt 5 sms-berichten. Zo'n 78 procent luistert naar zijn iPod of mp3-speler. 59 procent maakt gebruik van een webcam.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: