abonneren

John McCarthy, AI-pionier overleden

John McCarthy, de bedenker van de computertaal Lisp en een pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie, is op 84-jarige leeftijd overleden.

McCarthy was de uitvinder van Lisp, een programmeertaal die de voorkeurstaal werd voor AI (Artificial Intelligence). Als medewerker van MIT (Massachusetts Institute of Technology) publiceerde hij de taal in 1960. Het is een van de oudste high-level computertalen (na Fortran), die nog steeds gebruikt worden.

Volgens McCarthy waren er delen van de menselijke intelligentie die nauwkeurig genoeg omschreven konden worden om door een machine gesimuleerd te worden. Als een machine een taak kan doen, kan er een automatische rekenmachine (lees computer) worden geprogrammeerd om de machine te simuleren.

Hij was zijn tijd daarmee vooruit. De snelheid en geheugencapaciteit van computers in die tijd schoten te kort om functies van het menselijke brein te simuleren. Toch was het volgens McCarthy niet de de capaciteit van de machine, maar het onvermogen van de mens om programma’s te schrijven die gebruik kunnen maken van wat we wel hebben, het grootste probleem. Kortom de computer vormen niet de beperking maar de door de mens geschreven software, beperken de mogelijkheden om kunstmatige intelligentie toe te passen. 

In 1962 ging McCarthy werken voor de Stanford Universiteit en ging in 2000 met pensioen. Hij wordt alom geëerd als een van de belangrijkste pioniers voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Via: Wired

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: