abonneren

Je bekijkt het verkeerd: waarom je je beeldscherm om moet draaien

De eerste persoon die ooit een oreo uit elkaar draaide, een haarspeldje andersom instak of een banaan aan de onderkant openpelde – het zijn pioniers die alledaagse objecten op een andere manier besloten te gebruiken. Doe hetzelfde, en draai de monitor van je breedbeeld op z’n kop.

Je bent absoluut niet de eerste die dit probeert: al sinds het breedbeeldscherm werd uitgevonden, wordt de monitor al omgedraaid. Maar waarom zou je moeten volgen?

Van links naar rechts

We zijn over het algemeen een links naar rechts lezende cultuur. Grotschilderingen werden van links naar rechts geschilderd en wandtapijten van links naar rechts gewoven. Maar op een gegeven moment begon het internet zich verticaal te bewegen: de meeste websites werken met een feed-achtig systeem waarmee je van boven naar beneden scrolt. Websites zoals Facebook en Pinterest bijvoorbeeld maken gebruik van een eindeloze feed die naar beneden uitvouwt. Je zult zien dat als je je beeldscherm draait, je veel meer informatie kunt lezen en je veel minder nutteloze witruimte gebruikt. De website van The New York Times ziet er op deze manier bijvoorbeeld veel meer uit als een echte krant.

De website op een horizontaal gedraaide monitor:

 

De website op een verticaal gedraaide monitor:

Beter overzicht

Maar het is niet alleen voor surfen handig: ook voor schrijven geeft het je beter overzicht. Je kunt makkelijker teruglezen, het laat ruimte over voor notities aan de onderkant en geeft je een beter overzicht van datgene dat je geschreven hebt.

Niet handig voor filmpjes

Er zijn wel wat nadelen: als je je scherm draait, zal de bovenkant net iets te hoog zijn voor wanneer je gewoon achter je bureau zit (tenzij je natuurlijk 2.10 meter bent). Ook is het kijken van filmpjes op een verticale monitor niet handig en voor het spelen van spelletjes is het niet bijzonder geschikt. Daarom is het draaien van je scherm vooral op je werk aan te raden, maar thuis niet aan te bevelen. En als het je niet bevalt, dan draai je het gewoon terug.

Standaard nodig

Het enige wat je nodig hebt is een standaard die het toestaat om je scherm om de kop te zetten. Als dat niet het geval is, kun je er altijd eentje kopen. Als je je monitor eenmaal gedraaid hebt, kun je in je computer instellingen je scherm meedraaien.

Werk jij al met een gedraaid scherm, of zou je het overwegen? Laat het ons in de comments weten. 

Bron: Mashable

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie