abonneren

Japan neemt harde maatregelen tegen muziekpiraterij

De muziekindustrie, de Japanse overheid en telecomaanbieders werken samen aan een nieuw plan om muziekpiraterij tegen te gaan. Een nieuw systeem moet alle muziekbestanden op de mobiele telefoon controleren op legaliteit. Maatregelen dreigen voor overtreders.Het Japanse plan gaat behoorlijk ver. Wie illegale muzieknummers op zijn mobiele telefoon heeft staan krijgt een waarschuwing, maar bij mensen die herhaaldelijk de fout ingaan wordt de muziekfunctie van de telefoon afgesloten of worden de nummers op afstand gewist. Het plan zou in 2010 van start moeten gaan.

Japan kent veel inwoners die met hun mobiele telefoon illegale muziek downloaden vanaf internetfora. Volgens de Japanse krant Yomiuri zou het om 400 miljoen muzieknummers per jaar gaan, tegenover 330 miljoen legale downloads.

Gelukkig mist er één belangrijke speler in het overleg rondom dit plan: fabrikanten van mobiele telefoons. Het lijkt onwaarschijnlijk dat zij interesse hebben deel te nemen en het is maar de vraag of de overheid het ze kan verplichten. Daarnaast lijkt het plan niet erg nuttig: het blijft mogelijk muziek vanaf de computer te downloaden en dan over te zetten via usb of een geheugenkaartje.

CDFreaks

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie