abonneren

Jailbreaken iPhone en Android legaal in Amerika

Het Amerikaanse Library of Congress heeft gisteren aanpassingen gemaakt aan de DMCA (Digital Millennium Copyright Act). In de wet staat nu duidelijk omschreven dat het jailbreaken of rooten van smartphones geoorloofd is.Het Library of Congress heefteen aantal verschillende partijen (waaronder Apple en de Electronic Freedom Foundation) gehoord over dit onderwerp.
Apple is fel tegenstander van jailbreaken, de EFF is voorstander. Het Library of Congress lijkt de mening van veel consumenten te delen: het moet mogelijk zijn je eigen software op je eigen smartphone te draaien. En dus is een jailbreak (of het rooten van een Android-smartphone) niet onwettig.

Deze uitspraak vormt een uitzondering op de wet, die het verbiedt technische drm-beperkingen te omzeilen. Deze wet is echter ingesteld om auteursrechtelijk beschermd materiaal te beschermen, niet om de fabrikant een volledig gesloten ecosysteem te geven. Het draaien van eigen software, zonder toestemming van de fabrikant, wordt gezien als een 'eerlijke toepassing' en valt daarmee onder fair use.

Apple mag nu niet meer claimen dat een jailbreak illegaal is. Wel staat Apple in zijn recht als het claimt dat de garantie vervalt bij het jailbreaken. Ook mag Apple middels softwareupdates een jailbreak ongedaan maken. In de praktijk zal er dus weinig veranderen. In Nederland is het jailbreaken of rooten van een smartphone overigens sowieso legaal.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: