Jailbreaken: hoe zit het met je garantie?

Met een jailbreak is het mogelijk om de beperkingen die Apple heeft opgelegd aan het gebruik van een iPhone, iPod, iPad of Apple TV op te heffen. Maar mag dat wel? En vervalt hierdoor ook de garantie van bijvoorbeeld je iPhone?

Apple laat jailbreaken volgens de voorwaarden officieel niet toe, de fabrieksgarantie zou bijvoorbeeld komen te vervallen, waardoor je bij problemen geen aanspraak kan maken op de garantie.

Toch kan Apple zijn zaak niet sterk maken: als er bijvoorbeeld iets kapot gaat aan de hardware, kan dat - zoals eerder ook uit jurisprudentie blijkt - niet worden veroorzaakt door een jailbreak en de aangepaste software die op het Apple-apparaat draait.

In 2010 werd in de Verenigde Staten al in een rechtszaak al bepaald dat een iPhone mag worden gejailbreakt. De EFF (Electronic Freedom Foundation) was namelijk voor het jailbreaken van een iPhone, Apple zelf was (vanzelfsprekend) tegen.

In het DMCA (Digital Millennium Copyright Act) zijn in 2010 een aantal regels opgenomen, waarin staat dat jailbreaken of 'rooten' van een telefoon geoorloofd is.

Europa
In Europa gelden sowieso andere regels: omdat we hier geen DCMA-regelgeving hebben, valt het jailbreaken of rooten van je smartphone onder de Europese regels. In de uit 1991 daterende richtlijnen staat vermeld dat het verwijderen van digitale beveiliging (wat een besturingssysteem in feite is) in principe is toegestaan, mits je dit niet misbruikt, bijvoorbeeld voor het spelen van illegale games, of het draaien van gekraakte software. Ook het jailbreaken van een iPhone vallen dus onder deze regels en is daarom gewoon toegestaan.

Apple kan zich dus niet beroepen op het vervallen van de fabrieksgarantie van je telefoon, zolang er nog maar de mogelijkheid bestaat om je iPhone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten