abonneren

Jaap.nl

Even terug in de tijd. Ooit was er alleen Funda. Destijds een revolutie voor alle huizenkopers. Plots was je niet langer afhankelijk van de makelaar om het huizenaanbod te doorzoeken. Om je huis te verkopen trouwens wel: je komt alleen op Funda via een makelaar.
Gelukkig is Funda inmiddels geen alleenheerser meer: Jaap.nl doet erg zijn best de populaire, maar wel wat statische NVM-site Funda van de troon te stoten.

Funda is zacht gezegd ‘not amused' en heeft al diverse malen geprobeerd Jaap.nl plat te leggen door rechtszaken. Daar hadden ze het ook wel een beetje naar gemaakt: in hun advertenties claimen ze 30 procent meer huizen online te hebben staan dan Funda. Inmiddels is het percentage aangepast naar 15.

Toch krijgt marktleider Funda het de komende tijd zwaar: per 1 juli is Jaap gefuseerd met Brixter.nl, een bescheiden huizensite van Telegraaf Media Nederland. Sterke punt van Brixter is echter dat je de waarde van een woning kunt achterhalen. En dat is best handig als je van plan bent op een huis te gaan bieden.

Deze waarde-informatie is niet nieuw, al tijden kun je dit soort gegevens opvragen bij het Kadaster (www.kadaster.nl, ook handig bij het nazoeken van erfafscheidingen). Maar het is de integratie van gegevens die het zo interessant maakt. Zo wordt het alleen maar makkelijker een huis te beoordelen, omdat je het kunt vergelijken met vergelijkbare koophuizen in de straat. En als het aan Jaap ligt kunnen we straks ook zien welke vergunningen de buren hebben aangevraagd, welke bouwplannen er zijn in de buurt, of er veel diefstallen worden gepleegd en of de door onze gemeente opgedrongen woz-waarde wel klopt.

Nou goed, nog een handige site voor iedereen die op huizenjacht is: Woningwizard.nl. Hiermee kun je per sms koopsomgegevens opvragen. Sms een postcode en huisnummer naar 2233 en per kerende sms ontvangt u de laatste koopsom van een woning (alleen voor woningen die verkocht zijn na 1992) en de huidige waarde van uw woning. Eerlijk gezegd wantrouwen we de tweede prijs, die wijkt wel erg af van de prijzen die we op Funda (en op Jaap) vinden. Hoe is dit bedrag tot stand gekomen? Duidelijk is wel dat verschillen tussen huizen (de grote van de tuin, de staat van onderhoud, eventuele uitbreidingen) niet zijn meegenomen in het bedrag. Bij collega R. echter zorgt de vreemde berekening echter voor een positief effect: hij springt een gat in de lucht als hij de huidige verkoopwaarde hoort: "Voor dit bedrag verkoop ik het meteen!".

www.jaap.nl

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Website, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord