IT uitbesteden in het buitenland niet goedkoper

Software-ontwikkeling in lage lonen landen is niet goedkoper, maar wel noodzakelijk omdat er onvoldoende goed opgeleide IT-experts in Nederland te vinden zijn. Dat meldt Yellowtail, op basis van onderzoek onder zestien Nederlandse verzekeraars, pensioeninstellingen en banken.

Ongeveer een op de vijf van deze instellingen besteedt meer dan driekwart van het softwaremaatwerk uit in het buitenland. 12 procent van de financiële dienstverleners laat meer dan de helft van de software via offshoring ontwikkelen. In 2005 werd er nog niets aan softwareontwikkeling door genoemde sectoren uitbesteedt in het buitenland.

In de tussentijd zijn financiële instellingen realistischer geworden over wat IT-uitbesteding voor hen kan betekenen. Het blijkt minder goedkoop dan verwacht. Jeroen Oortwijn, principal consultant bij advies- en sofwareontwikkelingsbureau Yellowtail: "Offshoring kán goedkoper zijn, maar de ervaring van de respondenten is toch dat kostenbesparingen nog niet worden gehaald. Dat komt vooral doordat bedrijven gestructureerd moeten werken als ze succesvol willen offshoren. Daardoor ontstaat extra overhead. In latere fases plukken bedrijven pas de vruchten van deze efficiëntere werkwijze."

Ondanks de tegenvallende kostenbesparingen voorspelt Yellowtail dat offshoring de komende jaren voor financiële dienstverleners onvermijdelijk is, door een tekort aan lokale it-experts. Oortwijn: "Er is nog wel voldoende it-personeel op mbo-niveau, maar aan hoogopgeleide IT-ers met verstand van systeem- en IT-architectuur en moderne methoden en technieken zoals UML [Unified Modeling Language, een methodiek voor het maken van object-georiënteerde ontwerpen, red.] is in Nederland gebrek."

Bron (met video): Computable.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten