abonneren

IT-bedrijven voelen effecten economische crisis

Wereldwijd zijn gisteren de beurzen gekelderd. Ook de aandelen van de machtigste IT-bedrijven werden niet gespaard. De waarde van Apple-aandelen namen met 18 procent af. Maar ook de aandelen van Research In Motion, Google en Nokiadaalden met meer dan tien procent.

Een aandeel Apple ging eind vorig jaar nog voor $200 van de hand. Nu is een aandeel amper $100 waard. Een aandeel Google kwam voor het eerst in twee jaar onder de $400 uit. Aandelen Microsoft namen met 8,7 procent af. Microsoft roept het Amerikaanse congres op om op zeer korte termijn met een nieuw reddingsplan te komen.

Volgens analisten is de economische crisis in de VS nu op een punt belandt dat ook gezonde bedrijven als Apple en Google gevaar lopen. Investeerders verkopen zo snel mogelijk alle aandelen waar ze nog wel enige winst op kunnen maken.

Google en Yahoo hebben genoeg geld in reserve om de crisis zonder al teveel kleerscheuren te overleven. Analisten denken dat internetbedrijven de "kakkerlakken van deze nucleaire winter" zijn. Niet alle IT-bedrijven zagen hun aandelen rap dalen. Aandelen IBM namen maar met een luttele 4,2 procent af, naar $114,46 per aandeel.

Het lijkt er sterk op dat IT-bedrijven de economische crisis zullen overleven. Maar het is onbekend wanneer ze weer enige groei zullen zien.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie