abonneren

Is Microsoft soft geworden?

Belaagd door Europarlementariƫrs die zijn macht willen beperken en consumenten die klagen over de nieuwste versie van Windows heeft Microsoft besloten om de broncode van zijn software meer dan ooit open te stellen voor externe ontwikkelaars.Microsoft deelt de broncode van zijn software zodat rivalen voortaan beter applicaties kunnen ontwikkelen die goed werken met Windows, Office en andere belangrijke producten van Microsoft.
Microsoft heeft 30.000 pagina's Windows-documentatie vrijgegeven die eerst alleen ingezien konden worden wanneer een externe ontwikkelaar een "handelsgeheimenlicentie" had afgesloten. Microsoft verlaagt tevens de prijzen van zijn licenties en maakt geen onderscheid meer tussen ontwikkelaars. Ook gaat Microsoft open-source ontwikkelaars niet voor de rechter slepen.

Is Microsoft soft geworden of probeert het via een slinkse zet de antikartelwaakhonden in Europa en de VS van zich af te houden? Volgens de Europese Commissie lost het vrijgegeven van grote stukken broncode nog steeds niet het probleem op dat de producten van Microsoft teveel aan elkaar gekoppeld zijn. Tevens heeft Microsoft in het verleden vaker loze beloftes gedaan dat het broncode ging vrijgeven.

Microsofts opmerkelijke beleidswijziging past wel beter bij de manier waarop gemeenschappen tegenwoordig op het internet samenwerken aan de ontwikkeling van applicaties en diensten. Webgiganten als Google en Facebook gooien hun systemen op, net als dat de organisatie achter het besturingssysteem Linux dat heeft gedaan. Gebruikers willen dat alle computersystemen met elkaar samenwerken, ongeacht of ze draaien op Windows of Linux, en data tussen systemen gemakkelijk uitgewisseld kunnen worden.

Volgens Microsoft-baas Steve Ballmer is de financiële impact van de beleidswijziging "relatief minimaal". Microsoft verliest misschien wel wat marktaandeel, maar Ballmer is er van overtuigd dat wat goed is voor de consument, uiteindelijk ook goed is voor zijn bedrijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie