Is het netbook ten dode opgeschreven?

Sommigen denken dat de Netbooks hun langste tijd gehad hebben? Wat worden het dan? Smartbooks, Smartphones of gewone notebooks?Omdat het prijsvoordeel steeds minder wordt en velen er achter zijn gekomen, dat je van een netbook toch niet hetzelfde kunt verwachtenals van een gewoon notebook, zijn er analisten die denken dat het netbook zijn langste tijd gehad heeft.

Na de grote belangstelling voor de door Asus geïntroduceerde Eee-books zijn de netbooks die in navolging hiervan door vrijwel elke notebookfabrikant zijn uitgebracht, het afgelopen jaar zo ongeveer de redding gebleken voor de computerindustrie. Netbooks zijn compacte notebooks met beperkte capaciteit een klein scherm en een bescheiden gewicht. Ze zijn vooral bedoeld voor online gebruik naast eenvoudige andere taken. Doordat de mogelijkheden van de apparaten langzamerhand zijn toegenomen met grotere schermen extra geheugen en betere besturingsystemen zijn de netbook lang niet meer zo goedkoop. Het prijsverschil met de ook steeds goedkoper geworden normale notebooks die wel een groter en beter bruikbaar scherm, een volwaardig toetsenbord en meestal een optische drive hebben is zo goed als verdwenen.

Als het op compact en licht en dus makkelijk meenemen aankomt zijn wellicht onder druk van de ook in grotere uitvoering verschijnende Netbooks de gewone ultra-portable notebooks een stuk goedkoper geworden. Dit terwijl een notebook met een van Intels serieuze mobiele processoren toch in veel opzichten een stuk werkbaarder zijn dan de netbooks.

Hoewel Intel met de nieuwe generatie Atom procesoren (Pine trail) hard aan de weg gaat timmert en de aankondigingen van de op deze processoren gebaseerde netbooks elkaar in hoog tempo opvolgen zullen we pas rond de komende CES in Las Vegas weten wat die apparaten gaan kosten en of ze kunnen voldoen aan de stijgende verwachtingen van de gebruikers.

Ondertussen steekt staan er een heel nieuwe categorie apparaten te trappelen om het stokje over te nemen. We hebben het dan over apparaten die vallen onder de door Qualcomm geïntroduceerde naam Smartbooks. Smartbooks zijn kleinere en dus makkelijker mee te nemen mini notebookjes, echt bedoeld als mobiele communicatieapparaten. Ze maken gebruik van energiezuinig processoren zoals de Snapdragon van Qualcomm en zijn voorzien van een meestal op Linux gebaseerd besturingsysteem. Feitelijk vullen de Smartbooks het gat tussen de smarthones en netbooks op.

Een andere ontwikkeling is het gebruik van aanraakschermen. Meer netbooks en zeker de smartbooks en smartphones zijn voorzien van touchschermen. Zou de tablet-pc dan toch nog een kans maken?

Een Intelmedewerker schrijft op een Intelblog dat het vooral nog de kinderen zijn die in aanmerking komen voor een tweede, derde of volgende pc in het gezin. Zo zouden vooral kinderen en daarmee hun ouders zeer gecharmeerd zijn van de gebruiksmogelijkheden van netbooks als goedkope extra pc.

Veel zal toch afhangen van de prijzen van de apparaten en de besturingsystemen. Windows XP heeft nu toch echt wel zijn beste tijd gehad zelfs op de netbooks. Windows 7 is, zeker voor een netbook duur en in veel gevallen toch te zwaar. Google wed op twee paarden met Android en Chrome OS, waarvan wordt verwacht dat die op termijn in elkaar zullen opgaan. En dan hebben we nog een heel assortiment van linuxderivaten als besturingsysteem voor mobiele apparaten.

Zal Google lukken de massa van Windows af te krijgen en via de Cloud webapplicaties te gaan gebruiken? Gaan de smartbooks en goedkopere notebooks de netbooks verdrijven, of worden het de steeds krachtiger en veelzijdiger smartphones? Wie zal het zeggen. Wie heeft de beste pr? Wie maakt de meeste reclame. Wij verwachten in elk geval een spannend 2010.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten