abonneren

Is het elektriciteitsnetwerk van de VS gehackt?

De VS maakt zich grote zorgen over een potentiële cyberaanval op belangrijke infrastructuur in het land. Het lijkt er sterk op dat deze bezorgdheid gegrond is. Mogelijk is het Chinese hackers gelukt om toegang te krijgen tot het landelijke elektriciteitsnetwerk.Janet Napolitano, het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst US Department of Homeland Security, wilde alleen zeggen dat de "power grid" kwetsbaar is voor een computeraanval. Ze wilde niet zeggen of een dergelijke aanval al heeft plaatsgevonden.

De toonaangevende krant The Wall Street Journal bracht recentelijk het nieuws naar buiten dat het cyberspionnen is gelukt om het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk binnen te dringen. De hackers lieten een programma achter waarmee het gehele systeem op een willekeurig moment kon worden stilgelegd. Volgens de krant hebben de hackers geen schade toegebracht aan het netwerk of aan andere belangrijke infrastructuur.

De VS wijst al jaren een beschuldigende vinger richting China en Rusland. Dit zijn de landen waar volgens de VS de meeste cyberaanvallen vandaan komen. Cyberspionnen willen niet alleen belangrijke infrastructuur saboteren maar ook geheime militaire en overheidsinformatie stelen. Volgens een Amerikaanse beveiligingsexpert maakt vooral China zich schuldig aan grootschalige cyberspionage. De kans is dan ook groot dat Chinese hackers de software hebben achtergelaten op de computers die het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk beheren.

Volgens Amerikaanse veiligheidsexperts proberen Chinese hackers binnen te dringen in de computers van belangrijke universiteiten en van overheden. Door het Amerikaanse computernetwerk te hacken, kan China op allerlei gebieden voordeel behalen zonder dat het publiekelijk de confrontatie zoekt en een internationale crisis veroorzaakt.

President Barack Obama is op de hoogte van de cyberaanvallen door Chinese en Russische hackers en heeft opdracht gegeven om het Amerikaanse computernetwerk en de belangrijkste infrastructuur te onderzoeken op kwetsbaarheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: