abonneren

iPhone lijkt stap dichterbij

Geruchten over een gecombineerde mobiele telefoon en iPod van Apple - de iPhone - nemen steeds sterkere vormen aan. Een octrooi dat Apple is augustus heeft gedeponeerd bij het Amerikaanse patentbureau lijkt de vermoedens nog eens te bevestigen. Dat patent sluit aan bij een soortgelijk octrooi dat Apple al eens in juli 2004 heeft ingediend. Bovendien was al eerder uitgelekt dat de Taiwanese fabrikant Hon Hai Precision, die voor Apple ook iPods maakt, 12 miljoen ‘mobiele telefoons’ mag produceren.

Digg.com oprichter Kevin Rose beweert in een video bij YouTube nog meer gegevens te hebben opgevangen: het zou gaan om twee modellen zonder netwerkmogelijkheden en met een harde schijf van respectievelijk 4 en 8 gigabyte. De telefoon zou in de VS door alle mobiele operators op de markt worden gebracht voor respectievelijk 249 en 449 dollar. Er zitten volgens Rose zelfs twee batterijen in, waardoor de iPod gescheiden van de telefoon kan worden opgeladen. Hierdoor lopen gebruikers niet het risico dat de batterij van de mobiele telefoon voortijdig uitgeput raakt.

Het octrooi dat in augustus is ingediend beschrijft een tubevormig apparaat dat uit zirconia en alumina is vervaardigd. Deze keramische materialen moeten krassen voorkomen. Uit de tekeningen valt ook op te maken dat een draaiwiel wordt gebruikt, zoals op de huidige versies van de iPod. Kevin Rose spreekt daarentegen nadrukkelijk over een ‘schuiftelefoon’. Weer andere geruchten maken melding van een 2,2 inch display en een 3 megapixel camera.

Experts vermoeden dat het nieuwe apparaat al in januari tijdens de MacWorld Expo in San Francisco zal worden gelanceerd.

Apple heeft al eens eerder samen met Motorola een 'iPhone' ontwikkeld, de Rokr E1, maar dat is geen succes geworden. Blijkbaar gokt Apple nu vooral op de markt voor digitale downloads door via de onlinewinkel iTunes nu ook mobiel muziek te verkopen. In Japan wordt al 70 procent van de digitale muziek via het mobiele netwerk aangeschaft, in Europa is dat echter nog niet het geval.

In 2004 wees Engels onderzoek nog uit dat mensen met een iPod over het algemeen weinig op hebben met een mobiele telefoon. Uit datzelfde onderzoek bleek echter ook aan dat gebruikers geen behoefte zouden hebben aan een iPod waarop ook filmpjes getoond kunnen worden, maar de video iPod is tot nu toe een groot succes geworden.

Voor analisten is de iPhone echter allang realiteit. Marktvorser Benjamin Reitzes verwacht dat de iPhone jaarlijks voor een omzet van minimaal 1,5 miljard dollar zal kunnen zorgen. Analist Keith Bachan van Bank of America Securities gaat uit van 3,9 miljoen verkocht Apple telefoons in 2007 en 6,7 miljoen in 2008.


Bron: Emerce

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie