abonneren

iPhone bewaart ongevraagd locatiegegevens

Sinds deiOS4 update injuni van vorig jaar lijkt de iPhone alle locatiegegevens te bewaren, van waar de gebruiker is geweest. Zo stellen twee beveiligingsonderzoekers. Een van de onderzoekers claimt 5 jaar voor Apple te hebben gewerkt. De locatiegegevens worden opgeslagen op de iPhone of iPad (met 3G) en computer en is makkelijk te achterhalen.

Het zou goed kunnen dat dit ook zo is met andere smartphones. Google heeft in hun Android-licentie ook staan dat de gebruiker Google toestaat om (anonieme) locatiegegevens te verzamelen. De mannen van Gizmodo vroegen Google om een reactie maar die wilde geen antwoord gegeven op de vraag of locatiegegevens continue worden bijgehouden en opgeslagen zoals bij de iPhone. In tegenstelling tot de iPhone kunnen Android gebruikers er wel voor kiezen om hun locatiegegevens niet bij te laten houden. Gizmodo vroeg naast Apple ook RIM (Blackberry) en Microsoft om een reactie maar niemand heeft nog gereageerd.

Volgens Gizmodo kunnen telecomproviders de gegevenslocaties bewaren van elke mobiele telefoon en overhandigen aan de politie indien nodig. Maar om deze informatie op je computer en op je mobieltje te bewaren, zou iets moeten zijn waar de gebruiker toestemming voor moet geven.

De onderzoekers stellen dat het ongevraagd bijhouden van locatiegegevens het makkelijk maakt om iemand te volgen. Het enige wat nodig is, is een jailbreak van de iPhone. De onderzoekers hebben software ontwikkeld waarmee u zelf een kaart kunt inzien van waar u bent geweest. Hieronder een afbeelding van de data van iemand van Gizmodo.

 

Ook al zet de gebruiker de locatiediensten uit, dan nog wordt alles vrij nauwkeurig bijgehouden op straatniveau.

De enige manier om de locatiegegens te verwijderen is om de back-up-bestanden op de computer te wissen maar daardoor heeft u geen back-up meer om uw telefoon te herstellen. Elke keer dat u uw iPhone synchroniseerd met de computer wordt er weer een nieuw bestand aangemaakt.

De beveiligingsonderzoekers hebben nog geen bewijs gevonden dat de locatie ook wordt verzonden naar bijvoorbeeld Apple zelf of de FBI. Het kan zijn dat niet Apple, maar de overheid eist dat de locatiegegevens bijgehouden wordt maar dat is allemaal speculatie.

Inmiddels is er ook een tool verschenen waarmee de locatiegegevens verwijderd kunnen worden. Het tooltje heet Untrackerd maar is helaas alleen te gebruiken op gejailbreakte telefoons.

Via: Gizmodo

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: