abonneren

iPad niet meer te kloppen?

Terwijl Apple zijn voorsprong met de iPad eigenlijk zonder iets te doen verder uitbouwt, blijft de rest van de pc-industrie schijnbaar rustig toekijken. Een jaar geleden, ruim voor de introductie van de iPad gonsde het van de geruchten over iPad-alternatieven. Nu, ruim een half jaar na de introductie van de iPad blijft het op enkele aankondiging na met de alternatieven vooral erg stil.

Tot nu toe zijn er nog geen handvol iPad-alternatieven daadwerkelijk verschenen, die ook bij ons te koop zijn. Veelzeggend is dat ik er pas deze week voor het eerst een gezien heb. Hoewel we als redactie van een pc-blad toch dicht bij de bron zitten, lijkt het wel of de fabrikanten de apparaten niet durven bloot te stellen aan kritische blikken. Vooralsnog zijn alleen de Dell Streak en de Samsung Tab voor de consument te koop. Beide apparaten, hoe goed bedoeld ook, zijn niet veel meer dan een groot uitgevallen Android-telefoon. Al was het maar omdat de huidige versie van het gebruikte Android besturingssysteem simpelweg niet bedoeld is voor tablets en daar volgens de makers zelf, ook niet geschikt voor is.

 
Wat er precies aan de hand is, daar kun je alleen maar naar raden. Zit de complete pc-industrie rustig af te wachten tot Apple onderuitgaat, of hebben ze ruim een jaar lang, terwijl ze wisten dat Apple met de ontwikkeling van een tablet bezig was, zitten slapen. Of, en dat lijkt het meest waarschijnlijke, zijn de concurrenten van Apple domweg niet in staat om zelf een vergelijkbaar of beter product te ontwikkelen?
 
Het lijkt er op dat Apple een van de weinige technologiebedrijven is die productontwikkeling multidisciplinair aanpakt. Zowel de hardware als de software zijn bij de Apple-producten over het algemeen in orde en in elk geval goed op elkaar afgestemd. De concurrentie heeft deze afstemming kennelijk minder op orde. Waarschijnlijk leunen de hardwarefabrikanten te veel op de softwarefabrikanten en vice-versa.
 
Zo heeft Microsoft eigenlijk al een jarenlange voorsprong op tablet-gebied, immers de tablet-pc-versie van Windows XP werd in 2004 gelanceerd. Helaas bleven de hardware-fabrikanten terughoudend en werd de tablet-pc geen succes omdat domweg de hardware te duur was. Vervolgens wist Microsoft aan het concept ook geen vervolg te geven en bleef de tablet-pc-editie van Windows een onaf product.
 
Een ander probleem waar het tablet-concept ook bij het huidige Windows 7 onder lijdt, is dat Windows te zwaar is voor de licht en compact uitgevoerde hardware. De prestaties blijven achter en de apparaten gebruiken te veel energie, waardoor de accu’s te snel leeg zijn. Ondanks dat Microsoft de HP-slate, de Windows tablet van HP, al tijdens de CES in januari aan het publiek toonde, is het apparaat nog altijd niet te koop. Dit is naar alle waarschijnlijkheid een gevolg van onvoldoende prestaties en te “zware” hardware, waardoor HP het niet aandurft om de Slate als concurrent van de iPad in de markt te zetten. Het lijkt erop dat Intel pas volgend jaar met de nieuwe Atom-processor uitkomt, die naar eigen zeggen geschikt moet zijn voor tablets. Deze Atom moet voldoende prestaties combineren met een bescheiden energiegebruik en de X86 instructieset die noodzakelijk is voor het gebruik van Microsoft Windows als besturingssysteem.
 
Apple bewijst met de iPad dat de alternatieve processoren die wel zuinig zijnmet energie  — de ook in smartphones gebruikte ARM-chips —snel genoeg zijn voor een goed geprogrammeerde tablet. De concurrerende hardwarebedrijven gebruiken ook ARM-processoren, maar zijn vergeten een gelijkwaardig besturingsysteem te (laten) ontwikkelen. Hier lijkt het andere grote softwarebedrijf: Google in het gat te springen, door het net als Apples iOS voor smartphones ontwikkelde besturingsysteem Android, geschikt te maken voor tablets. Goed voor Apple en jammer voor de concurrentie, is de voor tablets geschikte versie van Android pas begin volgend jaar klaar. Ondertussen werkt HP nog aan de door overname van Palm verkregen tablet-versie van het besturingssysteem WebOS en heeft BlackBerry-fabrikant RIM een nieuw besturingssysteem aangekondigd voor een eigen tablet.
 
Ongetwijfeld wordt volgend jaar het jaar van de waarheid voor de tablet als nieuwe categorie consumentenproducten. Analisten verwachten dat er tot 2014 zo’n 40 miljoen van verkocht worden. Met ongeveer 10 miljoen verkochte iPads dit jaar en de wekelijks met tientallen nieuwe apps groeiende toepassingen voor de iPad, heeft Apple in elk geval een comfortabele voorsprong. Werkt de iPad nu al fantastisch, met de op komst zijnde multitasking-versie van het besturingssysteem kan dat alleen maar beter worden. Zeker als er ergens volgend jaar een tweede versie van de iPad komt, ben ik benieuwd of de iPad-alternatieven de voorsprong van Apple nog weten in te lopen.
Ger Elskamp, webredacteur.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Opinie, Algemeen

Tags: