abonneren

IOC onderzoekt mogelijke internetcensuur

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt of de Chinese overheid de internetverbindingen van de media censureert tijdens de komende Olympische Spelen in Beijing.De Chinese overheid heeft beloofd dat de internationale media alle vrijheid krijgt om de Olympische Spelen te verslaan. In januari heeft China de strenge richtlijnen waar de media zich aan moeten houden versoepeld. Ondanks de versoepelde regelgeving - die afloopt in oktober - klagen de media dat ze geen tegang hebben tot bepaalde websites en dat het internet erg traag is.

De organisatie Human Rights Watch schrijft in een rapport dat China zich niet aan zijn belofte houdt. Wanneer een journalist de internetverbinding gebruikt in het Main Press Centre dan kan hij bijvoorbeeld niet naar de website van Amnesty International surfen.

De IOC gaat nu onderzoeken of de censuur van websites incidenten zijn of structureel gebeurt. De IOC wil dat de media tijdens de aankomende Spelen dezelfde vrijheiden hebben als ze tijdens voorgaande Spelen hadden. Indien de IOC ziet dat de Chinese overheid inderdaad de media censureert dan zal de organisatie direct bij de instanties aan de bel trekken. Veel journalisten klagen ook dat de internetverbindingen traag zijn. De IOC wil dat de media met een normale snelheid over het internet kunnen surfen.

De IOC benadrukt dat de versoepelde richtlijnen alleen gelden voor nieuws over de Olympische Spelen. China heeft de media niet de vrijheid gegeven om over alles wat er in China gebeurt te schrijven.

De Spelen starten officieel op 8 augustus aanstaande. Nu zijn er al meer dan 20.000 journalisten aanwezig in Beijing.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: