abonneren

Introductie SDXC-formaat verloopt stroef

De introductie van het sdxc-formaat, de opvolger van het huidige sd/sdhc-formaat, verloopt uiterst moeizaam. Fabrikanten staan niet te springen om hun producten geschikt te maken voor sdxc. De reden? Er zouden te weinig cardreaders zijn die met dit formaat overweg kunnen.Sd en sdhc vormen depopulairstemediakaartsoort, waardoor het vanzelfsprekend leek dat sdxc (met een capaciteit van 64 GB tot 2 TB)dit succes zou voortzetten. Maar helemaal soepel verloopt de adoptie van dit nieuwe formaat niet.
Er zijn nog steeds geen camera's, laptops en camcorders met een sdxc-slot te bekennen en ook de kaartjes zijn spoorloos.

Het grote probleem zit hem in de slechte beschikbaarheid van cardreaders voor sdxc. Omdat sdxc backwards compatibel is met sd en sdhc zou het in theorie geen probleem zijn om cardreaders nu al uit een sdxc-slot uit te rusten, maar de iets hogere kosten zorgen ervoor dat fabrikanten nog niet massaal overstappen. En zolang er geen cardreaders zijn, volgt de rest van de industrie ook niet. De verwachting is nu dat sdxc pas op de CES (begin 2010) zal doorbreken.

Spil in dit verhaal is JMicron, fabrikant van computerchips. JMicron heeft een sdxc-chip gereed en denkt deze goed te kunnen verkopen. Ook wil het zelf een standalone cardreader op de markt zetten. Deze reader zou een usb3.0-aansluiting krijgen, om berekend te zijn op de hoge snelheidskaartjes die ongetwijfeld zullen volgen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie