abonneren

Interview: Mike (17) thuis door politie-eenheid bezocht vanwege Blackshades

Mike is 17 jaar, woont nog bij zijn ouders, en werd vorige week bezocht door een politie-eenheid van 7 man die zijn computers en harde schijven in beslag namen. De puber kocht 2 jaar geleden het malwareprogramma Blackshades. En dat mag niet. Mike vertelt PCM wat hem overkwam.

"Ik had geen idee wat er aan de hand was. Ineens stonden er 7 man aan de deur, geen idee ook waarom het er zoveel waren." Mike klinkt aangeslagen. Voor de nog thuiswonende puber moet het behoorlijk heftig zijn geweest dat een volledige politiemacht schijnbaar zonder aanleiding zijn huis binnenviel.

Niet roken, geen elektronica

"Ik liet ze maar hun gang gaan, ik wilde buiten gewoon even een sigaretje gaan roken. Maar dat mocht niet. Ik moest op de bank gaan zitten en ik mocht geen elektronica gebruiken, zelf geen telefoon." Tijdens de inval nam het politieteam zijn computer mee, harde schijven, usb-sticks, eigenlijk alle elektronica in zijn huis. "Ik vind het vooral vervelend dat ik nu zonder computer zit."

Maar frustrerender is dat hij geen idee heeft wat er is gebeurd. "Ze hebben me nooit verteld waaróm ze binnen kwamen vallen, waarom ze alles meenamen.

Reeks invallen

Natuurlijk is Mike niet gek. Hij zag later op internet dat er een hele reeks invallen zijn gedaan, bij Blackshades-gebruikers door heel Europa heen. Mike is één van de 34 Nederlanders waarvan het Team High Tech Crime uitvond dat zij de illegale software hadden gekocht.

Mike is een actief gebruiker van Hackforums.net, maar vooral uit nieuwsgierigheid, zegt hij zelf.

Geen huiszoekingsbevel

De politie gaf tijdens de inval geen huiszoekingsbevel aan Mike. Ook werd hem later niet verteld waarom ze zijn computers innamen. Hij werd helemaal in het in het ongewisse gelaten, zegt hij.

"Later kreeg ik een proces-verbaal. Daar stond in wat ze precies gedaan hadden in m'n huis." Een reden stond er echter niet bij. Wel een telefoonnummer, dat Mike kon bellen voor meer informatie. Dat deed hij. "Daar zeiden ze dat dat telefoonnummer er niet bij had moeten staan. Ik mocht hen niet bellen, ik moest afwachten tot de politie of wie dan ook iets van zich zou laten horen."

Geen actief gebruiker

Toch vindt Mike de reactie van de politie overdreven. Hij zegt zelf helemaal geen actieve gebruiker van de software te zijn.

"Ik heb Blackshades gekocht toen ik 15 was. Ik was zelf slachtoffer van het programma, toen iemand mijn computer overnam. Dat was een Nederlander, en toen hij erachter kwam dat ik ook een Nederlander was besloot hij me niet af te persen. We raakten aan de praat via Skype, en ik werd geïnteresseerd in Blackshades. Ik heb het destijds gekocht, gewoon om het eens te bekijken. Maar ik heb er zelf geen kwaad mee gedaan."

Legaal?

Het Team High Tech Crime van de politie infiltreerde vorige week in een server, waar zij de gegevens van tientallen Blackshades-gebruikers achterhaalden. De politie wist niet waar de server zich bevond, wat op zichzelf al vreemd is. Volgens de huidige wetgeving is het de politie namelijk niet toegestaan zulke servers te hacken, al werkt minister Opstelten wel aan een wetsvoorstel daarvoor.

Volgens een woordvoerder was de inval gedaan volgens het boekje, met een gerechtelijk een dwangbevel van de rechter-commissaris. Experts betwijfelen echter of dat wel legaal is.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: mikke