abonneren

Internetzoekkampioenen gezocht

Iedereen gebruikt ze dagelijks: zoekmachines zoals Google, Yahoo, Ilse of IxQuick. Maar wie kan er het beste mee omgaan? Wie mag zich straks de beste 'Serendip' internetspeurder van 2007 noemen? Dat is de inzet van de zoekwedstrijd die in april van start gaat op serendip.nu. Een initiatief van een websurfer met een passie voor zoeken.

"Elke week is er een nieuwe ronde waaraan je kunt meedoen", legt Admin (username) uit. "In iedere ronde kun je punten verdienen. Wie aan het eind van het jaar de meeste punten heeft, mag zich de beste 'Serendip' Internet Zoeker van het jaar noemen."

Admin heeft wat met zoeken. Ooit was hij redacteur van een online zoekwedstrijd, georganiseerd door de Vereniging van Openbare Bibliotheken. "Ik kreeg veel vragen van mensen die zo'n wedstrijd leuk vonden maar iets anders wilden, en dan het liefst elke week", vertelt Admin. "Dus heb ik dat idee opgepakt en een nieuwe wedstrijd in het leven geroepen." Behoefte aan persoonlijke aandacht heeft hij niet: "Het gaat om de wedstrijd!"

Er is een ervaren redactie die vragen bedenkt voor de zoekwedstrijd. "De vragen kunnen gaan over wetenschap en techniek, kunst en literatuur, de aarde en de ruimte, geschiedenis en toekomst, mens en dier... enfin, vul maar aan. Het is heel breed en uitdagend."

De doelgroep voor de internetspeurwedstrijd bestaat niet alleen uit de hoger opgeleiden met veel internetervaring. "De wedstrijd is zo opgezet dat ook de niet ervaren speurders er plezier aan beleven", stelt Admin. "Je hoeft het ook niet in je eentje te doen. Met hulp van andere deelnemers, bijvoorbeeld via het forum, kun je ook een heel eind komen. Uiteindelijk telt het 'zoekplezier'. Serendipiteit, afgeleid van Serendip, wilt zeggen dat je, terwijl je het ene zoekt, het andere ontdekt. Dat is met deze wedstrijd ook zo. Behalve het antwoord op de vraag, vind je ook andere onverwachte informatie en het contact met anderen', aldus een enthousiaste Admin.

Over de prijzen kan Admin kort zijn: "Het gaat om de eer. Er zijn nog geen sponsors verbonden aan dit project. Ik organiseer het omdat ik het leuk vind. Geen reis naar Niue (het eiland in de Stille Oceaan waar de .nu-domeinnaam vandaan komt) voor de winnaar dus... maar ook ik blijf zoeken."

Inschrijven is mogelijk op www.serendip.nu.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: