abonneren

Internet gaat langzaam over van IPv4 naar IPv6

Door het dreigende tekort aan ip-adressen komt er een einde aan de hegemonie van IPv4. De belangrijkste rootservers van het internet zijn vanaf vandaag overgestapt op het nieuwe IPv6-protocol, dat een bijna ongelimiteerd aantal ip-adressen garandeert.Binnen enkele jaren is er geen enkel vrij ip-adres voor IPv4 meer te krijgen. Dat komt door de flinke groei van internet in ontwikkelingslanden, China en India. Een ip-adres bestaat bij IPv4 uit vier cijfers, elk maximaal 255, zoals 192.168.0.1.
In totaal zijn er dus iets meer dan 4 miljoen unieke ip-adressen te maken, lang niet voldoende voor de online wereldbevolking.

Een structurele oplossing voor dit probleem is IPv6, dat een vrijwel ongelimiteerd aantal ip-adress biedt (2^128 om precies te zijn). Veel grote maatschappijen zijn inmiddels overgestapt op IPv6, maar met de aanpassingen aan de rootservers moet het voor andere bedrijven ook makkelijker worden over te stappen. Als consument verandert er weinig: op termijn zullen een groot deel van de routers en kabelmodems vervangen moeten worden, maar dankzij dns blijven normale internetnamen (als www.pcmweb.nl) gewoon bestaan en naar het juiste ip-adres wijzen.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: