abonneren

Internet centraal

Het is natuurlijk geen geheim, maar het internet staat steeds centraler in het leven van de moderne mens. Daar ben ik wel achter gekomen toen in presentaties over netwerken ging geven voor Uneto VNI. Een doos vol routers, nassen, switches, kabels en streaming players om een demo te geven. Maar wat als het internet op locatie eruit ligt?

Ik heb - uit naam van PCM - vijf avonden lezingen cq workshops voor Uneto VNI gegeven over netwerken. En dan met name gericht op streaming audio en video. Hartstikke interessant natuurlijk! En dat vond de zaal ook gelukkig. Veel vragen, veel interesse achteraf en een hoge opkomst in vergelijking met andere avonden.

Laat inzicht
Maar wat me is opgevallen tijdens de presentaties, is hoe afhankelijk we zijn geworden van het internet. Ja, noem me maar laat met het trekken van deze conclusie. Soms duurt het gewoon even voordat je dit soort zaken inziet, omdat je er gewoon nooit bij stil hebt gestaan. 

Stress!
Hoe ben ik daar dan achter gekomen? Nou, tijdens het opbouwen van de demo-set, is het altijd weer even spannend of het internet gaat werken. Immers: je zit in een hotel met een bepaald 'beleid'. Inlogcodes, geblockte sites, ga zo maar door. In het Van der Valk Assen bleek dat dus een groot probleem te zijn. Geen toegang tot mijn netwerk - inclusief NAS - in haarlem en dus een deel van de presentatie in het water... Stress! Gelukkig was er nog een 'collega' - Nathan van Netgear - die zijn telefoon als accesspoint wilde instellen, zodat ik zijn data-abonnement kon leegtrekken. Nog hartelijk dank daarvoor.

Centraal
Goed, dat probleem dus opgelost... maar dat gaf me nog niet het inzicht. Dat kwam pas na de presentatie. Tijdens het beantwoorden van vragen en het demo├źn van het streaming netwerk, heb ik natuurlijk getoond hoe je vanaf een zelf opgesteld netwerk kan streamen, foto's kan bekijken en documenten kan downloaden. Een blik in de folderlijst liet me zien hoeveel belangrijke data er al op de nas staat. Data die ik dagelijks gebruik op mijn werk en data die ik deel met vrienden en familie. Lees: foto's, muziek, films. Zou mijn netwerk eruit liggen, of zou internet plat liggen, dan betekent dat dat ik geen toegang meer heb tot al dit moois. Het zou mijn werk deels lamleggen. Hmmm... makes you think. 

En nu?
Wat ga ik nu doen met deze kennis? Nou, wat kan je doen? Je bent vandaag de dag gewoon erg afhankelijk van een dienst die diep verworteld zit in je leven. Denk aan water, elektra, telefoon en dus internet. We moeten maar blijven hopen dat het werkt. En als het niet werkt... terug naar pen, papier, typemachines... en bellen: pfff... prehistorie!

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Opinie, Algemeen

Tags:

Laatste reactie