abonneren

Internet belangrijker dan televisie voor nieuws

Bijna 70 procent van de Amerikanen vindt dat de traditionele journalistiek niet meer bij de tijd is. Ongeveer 50 procent gaat voor het laatste nieuws naar het internet. Dit blijkt uit een online onderzoek van We Media/Zogby Interactive.De meeste mensen zijn nog wel van mening dat journalistiek een belangrijk onderdeel is voor hun kwaliteit van leven. Maar 64 procent is ontevreden over de kwaliteit van de journalistiek in hun gemeenschappen.

Het onderzoek werd online gehouden onder 1.979 respondenten. Voor ongeveer de helft is het internet de voornaamste bron voor nieuws en informatie. Dit was een jaar geleden nog 40 procent. Minder dan een derde van de respondenten gebruikt televisie als belangrijkste bron voor zijn nieuws, voor elf procent is de radio de belangrijkste nieuwsbron en maar tien procent haalt zijn nieuws uit de krant.

Meer dan de helft van de respondenten die zijn opgegroeid met het internet (de leeftijdsgroep 18 tot 29 jaar) gaat voor nieuws en informatie als eerste naar het internet. Maar voor 35 procent van de mensen die ouder zijn dan 65 is het internet de belangrijkste nieuwsbron. Zij verkiezen nog steeds de traditionele nieuwsbronnen boven het internet en dan vooral de televisie.

Veel internetgebruikers weten niet dat ze het nieuws dat ze via Google, Yahoo of Digg vinden voornamelijk afkomstig is van kranten, televisie en andere traditionele nieuwsbronnen. Ook al ziet het er niet-traditioneel uit, dan kan de originele nieuwsbron wel traditioneel zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: