abonneren

Intel's Light Peak: Één pc-kabel voor alles

Intel onthult de nieuwste verbindingstechnologie, voor pc-toepassingen, genaamd Light Peak, waarvan zij hoopt dat deze uiteindelijk de kabelkluwen van verschillende verbindingen zal vervangen met één enkele optische verbinding.Terwijl het nieuwe en snellere USB3.0 nog van de grond moet komen toont Intel op dezelfde IDF al de gedroomde opvolger: de ultra snelle en superuniversele optische verbinding Light Peak. Voor de Light Peak verbinding wordt gebruik gemaakt van miniatuur laser die lichtsignalen versturen over een meervoudige optische fiberkabel.
Het zijn nu alleen nog de chips die Intel demonstreert, maar pc's voorzien van deze aansluiting zullen al in 2010 het licht zien.

In de demonstratie gebruikte Intel een HD-video-signaal over de nieuwe verbinding. De kabel kan wel 100 meter lang worden en kan 10 gigabits per seconde transporteren in beide richtingen tegelijk. Intel verwacht deze snelheid nog binnen 10 jaar naar 100 gigabits/seconde te kunnen opvoeren. Intel voorziet dat de Ligth Peak verbinding alle kabels naar monitoren, externe drives, scanners en eigenlijk alles dat aan een computer wordt aangesloten gebruikt zal gaan worden. Een PC kan daartoe een aantal Light Peak poorten krijgen voor verschillende apparaten, of er zou een verbinding met een hub gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld in een monitor waarop dan weer meerdere apparaten aangesloten kunnen worden.

De Light Peak technologie is in staat meerdere communcatieprotocollen gelijktijdig af te handelen, waarbij ook voorkeur kan worden gegeven aan bijvoorbeeld een videosignaal.

Het is nog niet bekend wat deze techniek gaat kosten en hoe lang het gaat duren voordat het standaard gaat worden. Ook is het de vraag hoe deze techniek zich verhoud tot de draadloze UWB (ultra wide band) verbindingen die ook door Intel gepromoot worden en aantrekkelijk zijn omdat daarmee de nodige kabels overbodig worden.

Volgens Intel zijn de kabels duurzaam en zal bijvoorbeeld een knoop de pret niet bederven. Er wordt nog gewerkt aan het toevoegen van koperdraad, zodat Light Peak ook voor het voeden van externe op de pc aangesloten apparaten bruikbaar wordt.

Interessant is het bericht dat Apple de grote drijvende kracht is achter de ontwikkeling van Light Peak. Apple, altijd al een voorvechter van nieuwe technologieën in zijn apparaten, voorziet dat toekomstige Apple producten nog maar één of meerdere light peak poorten zal hebben. Aangezien de techniek ook weinig energie verbruikt, leent het zich ook uitstekend voor mobiele apparaten als de iPhone en een toekomstige apparaten als een Apple tablet. Het gerucht gaat dat in 2010 uit te komen Apple macbooks, de eerste producten zullen zijn die van Light peak poorten zijn voorzien.

Duidelijk is dat Apple deze alles aan alles verbindingstechnologie promoot, wat er wel eens toe zou kunnen leiden dat Apple de USB3.0 standaard gaat overslaan.

Bron: Intel

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: