abonneren

Intelligente adresbalk Firefox denkt met u mee

Mozilla werkt aan een update voor zijn Firefox-browser waardoor het langverwachte Web 3.0 een stapje dichterbij komt. Met Web 3.0 - ook wel het semantische internet genoemd - kunnen gebruikers door middel van gewone zinnen informatie achterhalen. Aza Raskin, de zoon van de legendarische ontwikkelaar Jef Raskin, werkt aan een nieuw project dat Firefox een "semantisch intelligente" adresbalk moet geven. Op dit moment kan de adresbalk in Firefox - door Raskin de "awesome bar" genoemd - al incomplete urls en beschrijvingen begrijpen.
Indien de adresbalk de ingetypte url of beschrijving niet snapt dan roept het de hulp in van Google.

Aza Raskin denkt dat de adresbalk in Firefox nog wel een stuk intelligenter kan worden. Door een ‘language interpreter' en een ‘command processor' toe te voegen aan de adresbalk moet het mogelijk worden voor Firefox om ingetypte zinnen te begrijpen. Het concept voor de nieuwe adresbalk heeft Raskin de naam 'Ubiquity' gegeven. Op dit moment kunnen Firefox-gebruikers Ubiquity versie 1.0 als een Add-on installeren, maar deze vervangt niet de huidige adresbalk. De mogelijkheden van Ubiquity 1.0 zijn nog zeer beperkt. Het is alleen mogelijk om een tekst te vertalen met het commando "Translate".

Op termijn moet de adresbalk in Firefox een zin als "Boek een vlucht van Amsterdam naar Londen van maandag tot donderdag en zoek de goedkoopste" kunnen begrijpen en een aantal alternatieven tonen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: