Intel/Foxconn-samenwerking bedreigt Asus

Intel speelt een interessant spelletje met moederbordfabrikanten. De chipfabrikant wil de productie van zijn eigen moederborden overdragen aan een andere partij, vermoedelijk Foxconn. Voor Asus zou hiervan de rekening gepresenteerd krijgen.Intel heeft altijd zijn eigen moederborden gemaakt. Dat kost echter een hoop geld aan research & development. Dat moederborden fabriceren een kunst is, blijkt uit de reputatie van Intel-moederborden: ze staan niet bekend als 'goed' of 'spannend'.

Foxconn heeft al deze kennis wel, dus het afschuiven van de moederbordproductie naar deze fabrikant zou een logische en verstandige stap zijn.

Waarom Intel niet al veel eerder gestopt is met moederborden, die niet binnen de core business vallen (want dat zijn de cpu's en chipsets), heeft een simpele reden: Intel kan de prijzen van moederborden in de markt bepalen. Intel-borden zijn het duurste, daaronder staan Gigabyte/Asus/MSI, daaronder ECS/Foxconn en Biostar. Al deze fabrikanten zijn afhankelijk van Intel, want laat deze zijn prijzen zakken, dan worden de andere fabrikanten gedwongen hierin mee te gaan om geen marktaandeel te verliezen.

Foxconn probeert al jaren uit zijn rol als OEM-fabrikant te breken en heeft inmiddels een lijn grafische kaarten en moederborden voor consumenten gelanceerd, maar vooralsnog zonder veel succes. Voor Intel is Foxconn dus een veilige partner; de retailproducten zullen geen concurrentie vormen voor Intel's retailproducten. Belangrijker is dat Intel bij een overstap op Foxconn een eind maakt aan de samenwerking met Pegatron (de OEM-divisie van Asus). Pegatron is altijd een OEM-partner voor moederborden geweest. Mocht Intel de samenwerking beëindigen, dan zou Pegaton wel eens 25 tot 30 procent minder moederborden kunnen gaan verkopen. Asus als retailmerk krijgt daarmee veel minder onderhandelingskracht wanneer het met Intel te maken heeft.

Asus en Pegatron samen zijn al een tijd lang een doorn in het oog van Intel. Ze zijn samen te groot om zich door Intel de les te laten lezen, iets dat Intel nog wel voor elkaar krijgt bij Gigabyte en MSI. Het outsourcen van de productie naar Foxconn en schrappen van de samenwerking met Pegatron zou een manier kunnen zijn voor Intel om de positie van Pegatron/Asus onder druk te zetten, zodat het bedrijf ontvankelijker wordt om zich aan Intels regels te houden.

Intel weigert vooralsnog commentaar te geven op een eventuele samenwerking met Foxconn, maar dat er iets in gang gezet is lijkt zeker. Pegatron en Asus zullen dus hun adem in moeten houden tot er meer zekerheid over deze situatie ontstaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten