abonneren

Intel wil concurrent VIA uit cpu-markt drukken

Intel probeert het kleinere VIA Technologies uit de cpu-markt te werken, volgens bronnen in Taiwan. Als VIA stopt met het maken van processoren mag het van Intel chipsets met Intel-technologie gaan produceren. Zowel Intel als VIA weigeren commentaar te geven op de geruchten.VIA haalt het grootste deel van de omzet uit de chipsetmarkt, maar het bedrijf doet het steeds beter op cpu-gebied.
De kleine, goedkope VIA-processoren worden steeds meer gebruikt voor handheld pc's, lowbudget notebooks, media servers en andere apparaten waar energieverbruik en hitteproductie zo goed mogelijk binnen de perken gehouden moeten worden. VIA heeft op deze terreinen flink wat van Intel's marktaandeel afgesnoept.

De chipsetdivisie heeft de laatste tien jaar te maken gehad met constante rechtzaken van Intel over patentkwesties. Intel's aggressieve anti-VIA-houding heeft naar verluidt VIA flink wat klanten gekost als het gaat om de low-end-sector. Pas in 2003 heeft VIA een vierjarige licentire gekregen op Intel's chipsettechnologie. Deze licentie eindigt volgend jaar en het lijkt erop dat Intel niet van plan is de licentie stilzwijgend te verlengen.

Aangezien VIA zojuist aangekondigd heeft dat het ingrijpend wil gaan reorganiseren lijkt de kans groot dat het gehoor geeft aan Intel. Een reorganisatie maakt het makkelijk om de cpu-divisie als zelfstandig bedrijf aan de kant te zetten. Dit zou wel een streep zetten door de plannen om een gecombineerde cpu-met-chipset te maken.

Bron: The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: