abonneren

Intel toont snelle SSD's met SATA-II

Intel organiseert op dit moment de najaarseditie van het Intel Developers Forum. Een van de nieuwigheden waren snelle SSD's met 80 en 160 GB capaciteit.Op Computex liet Intel nog SSD's zien met PATA-interface. Maar de X25-M en X18-M met SATA-II-interface die het bedrijf nu op IDF liet zien, zijn van een andere orde. Beide solid state disks zijn bedoeld voor desktops en notebooks en halen transfersnelheden tot wel 240 MByte per seconde.
De schrijfsnelheid ligt op 70 MByte per seconde; iets lager dan die van hedendaagse harddisks. De enorme snelheidsverbetering heeft Intel te danken aan het parallelschakelen van MLC-chips in tien kanalen.

Naast deze 'gewone' SSD's heeft Intel ook de X25-E Extreme ontwikkeld, bedoeld voor servers. Die is met een transfersnelheid van 250 Mbyte/s nog net iets sneller maar heeft ook een lagere capaciteit: er is keuze uit 32 of 64 GB-varianten. Tot 35.000 leesoperaties per seconde zijn met deze SSD haalbaar.

Nieuw is de keuze voor SATA-II Revision 2.6 als interface en ook bijzonder is de ondersteuning voor Native Command Queuing (NCQ): dat is bij SSD's nog niet veel eerder vertoond. Het stroomverbruik van de X25-M en X18-M, die respectievelijk een grootte van 2,5 en 1,8 inch hebben, ligt tussen 60 en 150 mW.

Via: Intel IDF

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie