abonneren

Intel toont experimentele 48-core processorchip

Intel neemt een voorschot op de toekomst met het demonstreren van een futuristische 48-core processor. De conceptchip bevat het grootste aantal Intel Architectuur processorkernen dat tot nu toe op een siliciumchip is geïntegreerd. Toch gebruikt deze chip weinig energie. Deze chip is ontwikkeld in Intels Duitse onderzoekslaboratorium is bedoeld om toekomstige computers een ongekend groeipotentieel te bieden. Zo worden nieuwe softwaretoepassingen mogelijk en verandert de manier waarop we met computers zullen omgaan.

Intel wil de industrie en wetenschappers betrekken bij deze ontwikkelingen. Hiertoe worden ruim honderd van deze experimentele processors beschikbaar voor onderzoek naar nieuwe softwaretoepassingen en programmeermodellen.

De gebruikte processorkernen zijn niet de meest krachtige, maar vallen meer in de soort Atom-processoren. Gezamenlijk hebben ze een enorme verwerkingskracht. Intel noemt deze chip een single-chip cloudcomputer, omdat hij op een vergelijkbare manier is georganiseerd als een groot datacenter voor cloudcomputing.
Met een dergelijk chip zouden rekencentra voor cloudcomputing in de toekomst aanzienlijk minder energie hoeven te gebruiken. De chip bevat snelle verbindingen tussen de kernen en nieuwe technologieën voor stroombesparing. Zo gebruikt de experimentele chip 25 Watt in inactieve toestand en 125 Watt bij maximale belasting.

Intel heeft bijzonder ambitieuze doelstellingen met het project. Zo wil Intel onderzoeken hoe de vele kernen in de chip zo optimaal mogelijk kunnen samenwerken en deze kennis toepassen in de komende standaard Intel-chips. Laptops met een dergelijke verwerkingskracht kunnen straks zien zoals mensen objecten en beweging waarnemen. Een computer wordt op die manier bijvoorbeeld een virtuele dansleraar, of de laptop met 3d-camera toont hoe je eruit zou zien met de kleren die nog in het winkelrek hangen, hoe de stof valt en of de kleur je staat.

Het programmeren voor processors met meerdere kernen is een bekende uitdaging voor de industrie, nu computer- en softwaremakers zich opmaken voor vele kernen op één enkele chip. Met het prototype kunnen dezelfde programmeermethodes worden toegepast die vandaag al worden gebruikt in software voor cloud datacenters. Onderzoekers van Intel, HP en Yahoos Open Cirrus-platform zijn al gestart met het overzetten van cloudtoepassingen naar deze 48 IA kern-chip. Daarvoor maken ze gebruik van Hadoop, een Java-softwareframework dat data-intensieve, gedistribueerde toepassingen ondersteunt.

Meer details over de architectuur van de chip en de geïntegreerde circuits worden naar verwachting in februari 2010 bekendgemaakt tijdens de International Solid State Circuits Conference.

Bron: Intel

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie