abonneren

Intel stelt grafische processor "Larrabee" uit

Intel heeft aangekondigd de eerste versie van zijn grafische processor die ontwikkeld wordt onder de code naam "Larrabee" niet zal uitkomen. In plaats daarvan zullen de eerste exemplaren alleen beschikbaar worden gesteld aan softwareontwikkelaars om er ervaring mee op te doen.Intel mag dan een meester zijn in het maken van processoren, met de grafische processoren wil het wat minder lukken. Toch is Intel dankzij de geïntegreerde grafische processoren in chipsets de grootste speler in de markt, maar de prestaties blijven flink achter bij die van de concurrenten Nvidia en Ati (Amd).

Intel hoopte op een comeback in de grafische arena met de 45nm 32 core GPU gebaseerd op de x86 instructieset, maar de ontwikkelingen daarvan hebben de nodige vertraging opgelopen en heeft Intel er kennelijk toe gebracht om de geplande lancering in 2010 voorlopig maar te schrappen.

Werd onlangs nog aangekondigd dat Intel de prestatiemijlpaal van 1 teraflop bereikt heeft, het doel om de chip met twee teraflop uit te brengen gaan ze dus voorlopig niet halen.

Intel zegt het zelf niet maar het komt er wel op  neer dat ze de concurrentie met Ati en Nvidia op dit punt niet aan kan. AMD heeft al de 40nm Radeon HD 5870 met 2,72 teraflops en heeft al de Radeon HD 5970 aangekondigd die vijf teraflops moet halen.

De ontwikkeling van zowel de Larrabee hardware als de software loopt achter op de planning waar Intel hoopte te zijn op dit moment. Het project wordt nu voortgezet als ontwikkelplatform voor hardware en software voor toekomstige producten. Intel richt nu zijn pijlen op de 32 nm technologie die we terug moeten zien in de "Sandy Bridge"chips.

Flops (floating point operations) worden gebruikt als meeteenheid voor prestaties van computer. Een teraflop is 1000 gigaflop. Een flop is een floating point bewerking.

Via: DailyTech

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie