abonneren

Intel: processoren met oneven aantal cores mogelijk

De huidige processoren hebben één, twee, vier, zes of acht cores aan boord. Volgens Intel is het ook mogelijk om multicoreprocessoren op een oneven aantal cores te laten draaien, door defecte cores af te sluiten. Deze techniek zal gebruikt gaan worden in de volgende Intel Xeon (Beckton-core).Bij de productie van processoren is er altijd een bepaalde uitval; processoren die niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen omdat er een klein defect in de chip aanwezig is. In sommige gevallen betekent het dat de bedoelde klokfrequentie niet gehaald kan worden.
Dan is het altijd nog mogelijk de processor als lager geklokte processor te verkopen. Maar wat als één van de cores van een multicoreprocessor niet werkt?

De Beckton, introductie eind 2009/begin 2010, zal modulair opgebouwd zijn en gebruik maken van 'cache and core recovery', een technologie waarmee Intel defecte cores en cache kan uitschakelen zonder dat de chip hier verder onder lijdt. De achtcore Beckton kan elke core op een andere kloksnelheid en voltage aansturen (van 0.85V tot 1.1V), of zelfs uitschakelen wanneer de core niet nodig is. Dit uitschakelen kan ook permanent, wanneer een core beschadigd is. De Beckton zal straks vermoedelijk niet alleen als achtcore-cpu geleverd worden, maar ook als zeven-, zes- en vijfcore.

De verdere details van Beckton zijn ook bekend. De Xeon-processor wordt gebaseerd op de Nehalem-architectuur, krijgt acht cores (16 threads) mee en wordt op 45nm geproduceerd. Vier quick path interconnects verbinden de chip met andere i/o-componenten, met een snelheid van 6,4 GT/s. De processor vereist een nieuw platform met Socket LGA-1567.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: