abonneren

Intel: platformen gaan van drie naar twee chips

Tot op heden zijn er voor het Intel-platform drie chips nodig om een computer te laten draaien: een processor, een northbridge en een southbridge. Daar gaat het Havendale-platform in 2009 verandering in brengen: Intel gaat van drie naar twee chipsets, wat het energieverbruik ten goede komt.Met de introductie van Havendale gaat Intel de functionaliteit van de chipset wijzigen. De geheugencontroller en grafische controller verhuizen naarde processor zelf. Alle overige taken, inclusief de afhandeling van het display, kunnen dan vervolgens door één chip worden afgehandeld.
Deze chip krijgt de naam Ibex Peak.

De Havendale-processor is een dualcore cpu gebaseerd op Nehalem. De cpu ondersteunt ddr3-geheugen en wordt aan Ibex Peak gekoppeld door middel van een directe geheugeninterface (dmi). De displaycontroller en de grafische controller worden gekoppeld door middel van de flexible display interface (fdi).

Het goede nieuws: twee chips in plaats van drie betekent minder verspilde ruimte op het moederbord, lagere stroomeisen en betere prestaties.

Fudzilla

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: