Intel plant terugkeer naar de embedded-markt

Intel verliet vorig jaar de embedded-markt door de verkoop van zijn XScale-divisie. De productie van ARM-processoren behoorde niet tot de kernactiviteiten die Intel op dat moment tot prioriteit stelde. Inmiddels lijkt het erop dat Intel zich weer wil gaan begeven op deze markt.In plaats van zich weer te storten op de arm/mips/powerpc-markt, kiest Intel voor de langzame weg.

Het bedrijf wil zijn eigen x86-chips krimpen en herontwerpen, zodat de beproefde architectuur langzamerhand zijn weg zal vinden in kleine apparaten. Zo is Intel van plan een 65nm Pentium M-gebaseerde chip uit te brengen die het op moet nemen tegen AMD's Geode en VIA's C3. De chip draagt codenaam Tolapai en brengt een ddr2-geheugencontroller, gigabit ethernet, sata2, 16-bit pci en usb2.0 met zich mee. De chip draait op snelheden tussen de 600 MHz en 1.2 GHz en zou rond het einde van 2007 gereed moeten zijn.

Waarom zouden bedrijven kiezen voor een x86-oplossing in plaats van de nu vreselijk populaire arm-architectuur? Het antwoord is simpel: software-ontwikkelkosten. Huidige applicaties die op de x86-architectuur draaien, draaien uiteraard ook op de embedded chip. Softwareontwikkelaars kunnen hun programma's makkelijk porteren, in plaats van een compleet nieuwe versie te ontwikkelen.

Ars Technica

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten