abonneren

Intel Pentium-architectuur keert terug in Larrabee

Intel is inmiddels vergevorderd met Larrabee, de gpu-chip waar het bedrijf veel van verwacht. De architectuur van deze gpu was tot nu toe een mysterie, maar volgens het Duitse heise.de zou Larrabee worden gebouwd op het fundament van de twintig jaar oude Pentium-architectuur.Tijdens een Intel-briefing verklapte de processorgigant dat de Larrabee-core gebaseerdzou zijn op de P54C, beter bekend als de core van de tweede generatie Pentium-processor (P5, 600nm).
De P54C is in 1994 officieel geïntroduceerd als de Pentium I met kloksnelheden tot 120 MHz en werd opgevolgd door de P54CS, die kloksnelheden tot wel 200 MHz mogelijk maakte. In 1997 werd de Pentium door de Pentium II opgevolgd.

Larrabee zal aanvankelijk 32 cores dragen en krijgt vermoedelijk de beschikking over MMX-extensies, wat logisch zou zijn als de gpu inderdaad gebaseerd is op de P54C. Wel is duidelijk dat Larrabee op 45nm wordt geproduceerd. In theorie zou Intel met een dergelijke chip tweemaal zo goed presteren bij single precision-berekeningen dan AMD en nVidia vandaag de dag doen -- al zegt dat uiteindelijk niet zo heel erg veel, want zowel AMD als nVidia hebben hun floating point-prestaties in één jaar weten te verdubbelen.

TG Daily

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie