}
abonneren

Intel maakt details Penryn en Nehalem bekend

Intel heeft een aantal interessante nieuwtjes onthuld over de komende processoren.
De huidige Conroe-architectuur wordt later dit jaar naar 45 nanometer verkleind (Penryn) waarna er in 2008 een compleet nieuwe 45nm-architectuur geïntroduceerd zal worden (Nehalem).

De Penryn-processoren worden op 45nm geproduceerd, waardoor ze zuiniger en kleiner zijn dan de huidige 65nm Conroe (Core 2)-processoren. De extra ruimte zal volgens Intel vooral gebruikt worden voor het toevoegen van meer cachegeheugen: 6 MB bij dualcore- en 12 MB bij quadcore-processoren. Ook krijgt Penryn een nieuwe instructieset: SSE4. De kloksnelheden zullen bij Penryn boven de 3 GHz uitkomen en in het serversegment zit een frontside bus van 1600 MHz in de planning. De Penryn-processoren zijn volgens Intel in ieder geval socket-compatibel met de huidige Conroe-processoren.

De opvolger van Penryn, Nehalem, wordt een compleet nieuwe architectuur ("Core 3", zeg maar). Eén van de kernpunten is de terugkeer van multithreading, waardoor een quadcore-processor in effect over acht virtuele processoren kan benutten. Ook zal deze processor voorzien worden van een geïntegreerde geheugencontroller en L3-cache; dit zagen we al eerder bij de Barcelona van concurrent AMD. Als laatste heeft Intel bekend gemaakt dat er varianten van de Nehalem-cpu komen die voorzien zijn van een geïntegreerde grafische chipset, waardoor Intel de strijd aan kan gaan met AMD's Fusion.

Meer informatie is te vinden op de site van Anandtech.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI