abonneren

Intel laat werkende Nehalem-processor zien

Intel kon het niet laten: op het IDF in Taiwan heeft het een werkend prototype van de Nehalem laten zien. De Nehalem lijkt wederom een wonderkindje te zijn voor Intel: de allereerste hardwareversie is namelijk al in staat alle huidige besturingssystemen te booten. Intel had dit geluk ook al met Penryn.Intel heeft zijn oem-partners van Nehalem-samples voorzien. Nehalem is een interessante cpu voor Intel omdat er voor het eerst gebruik wordt gemaakt van een geïntegreerde geheugencontroller. Dit truucje wordt al langere tijd door AMD met succes gebruikt in de Athlon-processoren.
Aangezien de geheugencontroller op dit moment de grootste bottleneck bij Intel-processoren vormt, zou de Nehalem wel eens voor verrassende prestaties kunnen zorgen. Hoewel Intel gebruikt maakt van technieken die zo goed als gelijk zijn aan AMD's HyperTransport heeft het bedrijf wel voor een andere naam gekozen: QuickPath.

Nehalem wordt ergens in de tweede helft van 2008 op de markt verwacht als 45nm-cpu. In 2009 is het de bedoeling dat de overstap gemaakt wordt naar 32nm, maar de processor staat nog meer te wachten: in 2009 komen er namelijk ook Nehalems met een geïntegreerde grafische core.

Fudzilla

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie