abonneren

Intel komt met zes core Nehalem processor

Intel zal begin volgende jaar een voor High Performance Computers (HPC) geoptimaliseerde Nehalem EX processor uitbrengen. Hiermee hoopt Intel de ontwikkeling van op Intel gebaseerde supercomputers te stimuleren. Dit werd door Intel bekend gemaakt op de Super Computing conferentie in Oregon VS. Ook weet Intel te melden dat ruim 400 van de top 500 supercomputers door Intel processoren worden aangedreven, inclusief drie in de top 10.

Waarschijnlijk als reactie hierop laat AMD vandaag weten dat de meest krachtige supercomputer de nummer 1 van die top 500, de Cray XT5 Jaguar gebaseerd is op de zes-core AMD Opteron processor. Dit systeem bevat maar liefst ruim 224.000 computerkernen en is goed voor 2.3 petaflops. Getallen waar wij ons weinig meer bij kunnen voorstellen.

Toch leuk dat Intel het succes van AMD's zes core Opterons gaat kopiëren in de zes core Nehalem processor. NEC gaat met Intel supercomputers bouwen met deze processor. Rivaal AMD zit ondertussen ook niet stil en zal zijn onlangs voor 2011 aangekondigde Bulldozer architectuur in processoren met maximaal 16 cores inzetten voor toekomstige supercomputers.

Bron: Intel, AMD

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie