abonneren

Intel komt met langverwachte Itanium 9300

Op dezelfde dag dat IBM zijn nieuwe Power 7 processor uitbrengt komt Intel met de lang verwachte high-end Itanium processor.Deze onder de codenaam Tukwila ontwikkelde processor krijgt de commerciële naam Itanium 9300. Het is een processor bedoeld voor servertoepassingen. De introductie van deze processor is een aantal keren uitgesteld.

De nieuwe Itanium heeft vier cores, twee maal zoveel als zijn voorganger. Ook zijn er acht threads per processor. Vooral de snelheid van de verbindingen tussen processoren en tussen de processor en  het geheugen zijn met respectievelijk 800 % en 500 % toegenomen. Ook is er de TurboBoost technologie, die als het nodig is de kloksnelheid van afzonderlijke cores kan verhogen, als andere cores niets te doen hebben. De processor maakt gebruik van DDR3 geheugen.

De 9300 is Intel's zevende generatie  Itanium. Intel zal de komende jaren zeker nog twee generaties van de Itanium uitbrengen over twee en vier jaar. De volgende generatie onder de codenaam Paulson zal een geavanceerde multicore ontwerp hebben met hyper-threading.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: