abonneren

Intel komt met 3D-bewegingscamera voor laptops

Intel komt met een eigen 'Kinect-killer' genaamd RealSense. Met die gezichtscamera kunnen gebruikers zichzelf laten opnemen, maar ook hun computer bedienen.

RealSense is een cameratechnologie die wordt ingebouwd in laptops, waarmee gebruikers hun gezicht en hun handen kunnen gebruiken om spelletjes te spelen of applicaties te bedienen. De camera richt zich voornamelijk op gezichtsuitdrukkingen en hoofdbewegingen, maar registreert ook hand- en vingertopbewegingen. Daarmee kunnen gebruikers straks voorwerpen op het scherm selecteren, maar ook hun gezicht gebruiken om bijvoorbeeld een persoonlijke avatar te maken.

De RealSense is een soort webcam die moet worden ingebouwd in laptops of computers. Intel zegt erbij dat de camera niet als aparte accessoire wordt verkocht, zoals de Kinect.

Dure laptops

In eerste instantie wordt RealSense ingebouwd in twee laptops, van Asus en Lenovo. Die worden behoorlijk prijzig - de laptops kosten respectievelijk 999 en 1,099 euro. Dat komt met name omdat de RealSense voorlopig alleen kan draaien op laptops met veel rekenkracht, maar Intel zegt dat de technologie in de toekomst wel 30% goedkoper kan worden geproduceerd. De laptops worden alleen verkocht bij de MediaMarkt, waarmee Intel een speciale deal heeft gesloten.

Techdemo's

Op dit moment zijn er nog maar weinig toepassingen voor de RealSense, behalve een paar geinige maar overbodige techdemo's na. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld een spelletje spelen door poppetjes op te pakken met hun virtuele hand, of ze kunnen hun gezicht laten inscannen en dat op een 3D-poppetje printen. Die zijn niet zo indrukwekkend, maar Intel belooft dat het met een opensource SDK komt voor ontwikkelaars, zodat zij daarmee hun eigen applicaties kunnen bouwen voor het platform. Ook kunnen developers de RealSense-technologie in hun apps verwerken.

Samenwerking

Intel werkt bovendien nu al samen met een flink aantal partners die met RealSense bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan VLC, dat met RealSense kan zorgen dat je met handgebaren een film kunt doorspoelen of het volume harder zetten. In de toekomst moeten er volgens Intel nog meer speciaal geselecteerde partners bij komen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Lenovo, realsense

Nieuws headlines

Laatste reactie