abonneren

Intel introduceert binnenkort goedkope Core i5

Intel wil in het derde kwartaal nieuwe processoren uitbrengen. Naast de huidige Core i7 komen er Core i5-processoren voor desktops en notebooks. Deze processoren worden op 45nm geproduceerd en bevatten vier processorkernen; ook de socket wordt gewijzigd ten opzichte van de Core i7.In her derde kwartaal zal Intel twee nieuwe 45nm quadcore-processoren introduceren, naast de huidige Core i7. De eerste is Lynnfield, oftewel Core i5 voor de desktop. Net als zijn grote broer bevat Lynnfield nog steeds vier cores op 45nm en 8 MB aan L3-cache.
Ook de geïntegreerde ddr3-controller is ongewijzigd. Wel maakt Lynnfield gebruik van een nieuwe socket: Socket 1156.

Bij de nieuwe socket horen uiteraard ook nieuwe chipsets; de P55 (codenaam Kings Creek) zal als eerste worden uitgebracht, gevolgd door de zakelijke uitvoering Q57 (Piketon). Een half jaar later volgt er nog een P57.

Clarksfield is de mobiele versie van Lynnfield, oftewel Core i5 Mobile. Deze 45nm-processor maakt gebruik van een vernieuwd Centrino 2-platform (codenaam Capella); onderdeel hiervan is een nieuwe chipset (Ibex-Peak M) en een 802.11n wifi-module (Puma Peak) of een wimax-module (Kilmer Peak).

Lynnfield en Clarksfield, oftewel Core i5 en Core i5 Mobile, zullen in de zomer van 2010 vervangen worden door 32nm-processoren (codenaam Westmere).

De dualcore-processoren van Intel zullen nog dit jaar vervroegd overstappen op 32nm; een geplande 45nm-kern wordt overgeslagen. Voor de desktop komt er in het derde kwartaal de dualcore Clarkdale, voor mobiel zal Intel de dualcore Arrandale introduceren. Ook deze processoren maken gebruik van de nieuwe chipsets.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie