abonneren

Intel gokt op vier processorsockets in 2009

Volgend jaar vindt de overgang plaats naar niet één maar twee nieuwe processorsockets op de desktop. Tel daarbij de twee bestaande sockets op, en het totaal aantal komt op vier uit. Dat is een gevaarlijk spelletje, want consumenten houden niet zo van al deze onderling incompatibele hardware.Het is logisch dat Intel afstand moet gaan doen van Socket 775, want deze socket is ontworpen voor de huidige cpu + northbridge + southbridge-architectuur.
Met Nehalem verandert deze architectuur zodanig (denk aan de geïntegreerde geheugencontroller en een single-chip-aanpak) dat een nieuwe processorvoet onvermijdelijk is. Maar Intel volgt Socket 775 niet met één socket op, maar met twee nieuwe sockets.

Allereerst is er Socket 1366 (LGA1366, Socket B). Deze socket zien we nog dit jaar bij de eerste Core i7-processoren opduiken. Socket 1366 zal de enige Core i7-socket zijn voor de eerste helft van 2009, wanneer er alleen high-end-processoren in de markt gezet worden. Maar voor de mainstream-Nehalems die vanaf de tweede helft van 2009 verschijnen heeft Intel een tweede socket verzonnen, Socket 1160 (LGA1160, Socket H). Deze socket gaat ook gebruikt worden voor de Havendale-processoren met geïntegreerde grafische core.

De twee sockets zijn uiteraard niet compatibel. Ook is er een flink prijsverschil: Socket 1160 wordt vele malen goedkoper en dus geldt hetzelfde voor de moederborden. Maar is de tweedeling nodig? Wat ons betreft is er geen enkele technische reden om niet alle processoren op Socket 1366 te introduceren...

In 2009 praten we dus over Socket 775 (Core 2), Socket B en Socket H (Core i7) en zal Intel ook Socket 437 nog blijven ondersteunen (Atom).

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: