abonneren

Intel geeft Ibex Peak-chipsets nieuwe namen mee

Leuk voor wie alle codenamen van Intel probeert bij te houden: er komen twee Ibex Peak-chipsets voor de Lynnfield- en Havendale-processoren. Ze gaat Piketon en Kings Creek heten. Snapt u het nog? Beide chipsets, evenals de processoren, komen in de tweede helft van 2009 op de markt.Om het wat begrijpelijker te maken: Lynnfield en Havendale behoren tot de komende Nehalem-serie, de opvolger van de huidige Core 2. Lynnfield wordt een Nehalem-cpu zonder grafische kern, Havendale wordt een Nehalem-cpu mét grafische kern.

Intel stopt met de traditionele north- en southbridge en komt met één gecombineerde chipset die de Nehalem-processor moet ondersteunen. Deze chipset heeft de naam Ibex Peak gekregen. De codenamen Piketon en Kings Creek staan voor twee van deze chipsetmodellen. Kings Creek wordt vermoedelijk een P-chipset, Piketon een Q-chipset. Als we kijken naar de huidige, officiële modelnamen dan kunnen we dus uitgaan van een P55 en Q55 -- al is dit geenszins officieel vastgesteld.

Zowel Piketon (Q55) als Kings Creek (P55) bieden acht pci-express-lanes, zes sata-poorten met raid, 14 usb2.0-poorten, geïntegreerd gigabit ethernet en hd-audio. Ook zal nand-flashgeheugen ondersteund worden vanuit de chipset en wordt er gesproken over een nieuwe techniek met de naam Braidwood, maar er is nog niet bekend wat dit is. Uiteraard krijgt Piketon, de zakelijke uitvoering van Kings Creek, speciale features mee zoals Intel Active Management Technology (IAMT), Intel Anti-Theft Technology en een tpm-module.

De Intel-slide waar deze codenamen op te bewonderen zijn, is hier te vinden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie