abonneren

Intel experimenteert met optische computers

In het researchlaboratorium heeft Intel een doorbraak bereikt in het onderzoek naar het gebruik van optische verbindingen binnen een chip, door Intel Hybrid Silicon Lasertechnologie genoemd.Omdat het einde van de mogelijke snelheidsverbeteringen in de huidige chiptechnologie in zicht is, wordt er al enige tijd onderzoek gedaan naar andere mogelijke technologieën.
Één daarvan is het gebruik van optische technieken waarbij de elektronen worden vervangen door lichtstralen. Met optische verbindingen zijn veel hogere datatransportsnelheden mogelijk.

Intel is er nu in geslaagd om chips te maken met een geïntegreerde optische verbinding, die gebruik maakt van een laser binnen de chip. De door Intel ontwikkelde experimentele chip transporteert data met 50 miljard bits per seconde (=50Gbps). De onderzoekers kijken of ze die snelheid nog verder kunnen verhogen. Tot nu toe worden computeronderdelen met elkaar verbonden met metalen verbindingen van koper of aluminium. Deze metalen verbindingen hebben echter een beperkte maximum lengte. Door optische verbindingen te gebruiken krijgen computerbouwers meer vrijheid in het ontwerp van computers doordat grotere afstanden tussen de componenten mogelijk worden. Deze ontwikkeling kan leiden tot een radicale verandering van de manier waarop computersystemen in de toekomst ontworpen worden.

Dit Silicon Photonics-onderzoek staat los van de eerder door Intel aangekondigde Ligth Peak-technologie. Deze laatste is bedoeld om een snelle 10 Gbps optische verbinding tussen computers en randapparaten mogelijk te maken.

Bron: Intel

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie