abonneren

Intel Core i7 mobile processor voor sneller notebook

Intels snelste processor de Core i7 is nu ook beschikbaar als mobiele processor voor laptops. De nieuwe processor brengt samen met een nieuwe PM55 Express Chipset ongekende quadcore-prestaties naar mobiele apparaten.Er wordt al heel lang over gepraat en geschreven en we hebben er langer dan verwacht op moeten wachten, maar nu is hij er dan: de Intel Core i7 Mobile processor. Eerder vooral bekend onder de codenaam Clarksfield. Dit is de mobiele variant van de al langer bestaande Core i7 desktop-processor met een 45 nm Nehalem architectuur.
Het is de eerste echte quad-core processor met vier kernen geïntegreerd op één chip, compleet met geïntegreerde geheugencontroller.

Andere kenmerken zijn: Hyperthreading technologie, waarmee iedere core twee threads kan verwerken en de Core i7 zich voor de software voordoet als een acht thread processor. De processor levert prestaties wanneer dat nodig is, dankzij Turbo Boost techniek. Dit wil zeggen dat de processor standaard op een relatief lage kloksnelheid van 1,6 of 1,73 GHz draait. Als dat nodig is kan van afzonderlijke cores de kloksnelheid worden opgevoerd tot 1,75 x de oorspronkelijke waarde, een ingebouwde overklokfunctie als het ware. Waar de nieuwe processor ook ruim in zit is het, verwerkingssnelheid bevorderende snelle cachegeheugen, dat maximaal 8 MB groot is. Dit cache wordt (smart) gedeeld door de vier kernen. Intel HD Boost moet met de uitgebreide sse4-instructieset zorgen voor een optimale verwerking van multimedia- en hd-materiaal. Tot slot is de processor voorzien van twee geheugenkanalen voor snel ddr3-geheugen (1333 MHz).

De processor komt vooralsnog in twee smaken; in de snelle Core i7-820QM en -720QM uitvoering. Het kan geen toeval zijn dat Intel de processor nu introduceert, zo kort voor de introductie van Windows 7, als uitermate geschikt voor Windows 7.

Voor wie dit allemaal nog niet genoeg is komt er ook nog een Core i7 920XM extreme edition mobile processor, die vooral bedoeld is voor de veeleisende gamer. Deze voegt aan dit alles nog XMP (Extreme Memory Profiles) met een Extreme Tuning utility toe waarmee zelf de processorinstellingen kunnen worden getuned tot optimale prestaties. Deze zijn met een 2 GHz basis kloksnelheid en 3,2 GHz turbo boost, zo ook al heel behoorlijk.

Voordelen van deze nieuwe processor ten opzichte van zijn voorgangers zijn aanzienlijk (23 tot 74 %) toegenomen snelheden bij het verwerken van foto en filmmateriaal en tot 31% toegenomen grafische 3D-prestaties.

Hoe zit het dan, voor mobiele toepassingen ook niet onbelangrijk, met het energieverbruik? Dat is met een verbruik van (tdp) 45 Watt voor de normale en 55 voor de extreme edition ongeveer gelijk gebleven.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie