abonneren

Intel brengt goedkopere processors

Processorfabrikant Intel gaat de prijzen van haar Core i7 en Core i5-processors verlagen. Daarnaast brengt Intel ook nog drie nieuwe chips uit in het goedkopere segment.Intel brengt een nieuwe serie processors op de markt, die uitkomen in de 800-serie. Dit zijn dan gestripte versies van de bestaande Core i7 900-reeks. De eerste processor die in deze reeks zal verschijnen, is de Intel Core i7 870 met een klokfrequentie van 2.93 GHz, met een unitprijs van $562.
De tweede processor is de Core i7 860 met een klokfrequentie van 2.8 GHz en een prijskaartje van $ 284 en tenslotte het goedkoopste model uit de reeks, de Core i5 750 met een klokfrequentie van 2.6GHz en een bescheiden prijskaartje van $ 196.

De nieuwe chips zijn technisch gezien niet heel veel anders dan de voorganger uit de 900-serie. Het grootste verschil is dat de processors uit de 800-serie slechts een dubbelkanaals geheugeninterface hebben, terwijl deze bij de 900-serie bestond uit drie kanalen. Bij de i5-processor is Intel echter nog een stapje verder gegaan, daar ontbreekt namelijk ook de Hyperthreading-techniek, een functie waarmee dubbel zo veel processorkracht wordt toegerekend aan de processor door gebruik te maken van virtuele 'threads'. Normaliter heeft een Intel i5-processor vier virtuele cores waar de threads gebruik van kunnen maken, maar bij de 'gestripte' i5 uit de 800-serie is deze functie weggelaten.

Tegelijkertijd met de 800-serie processors, brengt Intel ook een nieuwe chipset uit. Deze chipset is vereist om te kunnen samenwerken met de nieuwe 800-reeks processoren, de bestaande chipsets zijn niet compatibel met de nieuwe processors. De Intel P55 Express chipset - die speciaal geschikt is voor de 800-serie - beschikt net als zijn grotere broer - de X58-chipsets - over ondersteuning voor gebruik van meerdere SLI- of Crossfire-videokaarten. Het enige verschil is dat de P55-chipset slechts de helft van de bandbreedte beschikbaar heeft voor de grafische interface ten opzichte van de X58. Alhoewel de P55 16 speed PCI-Express ondersteunt, wordt dit teruggebracht tot 2x 8 speed wanneer er twee videokaarten in het systeem aanwezig zijn. Bij de X58 kon de PCI-Express-bus voor beide kaarten op 16 speed werken.

 

Via: PC-Active

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: