abonneren

Intel Atom: extreem kleine en energiezuinige processor

De energiezuinige Intel Diamondville- en Silverthorne-processor hebben eindelijk een officiĆ«le naam gekregen: Atom. Intel drijft met Atom de energieconsumptie van processoren terug naar 4 watt. Ook claimt Intel een umpc-processor met een verbruik van 0.6 watt te gaan introduceren.De eerste berichten over Diamondville en Silverthorne stammen uit april vorig jaar, toen de platformen op de IDF werd geïntroduceerd. Diamondville is een energiezuinige processor die bedoeld is voor subnotebooks, mini-pc's en umpc's.
Met Silverthorne, vanaf nu bekend als Atom, richt Intel zich niet alleen op umpc's maar ook op mid's, oftewel mobile internet devices. Beide processoren zullen onder de Atom-vlag gepresenteerd worden.

De Diamondville-cpu heeft een maximaal verbruik (tdp) van 8 watt (dualcore) of 4 watt (singlecore). De eerste Atom-processor met Diamondville-core wordt de Atom 230, met een snelheid van 1.6 GHz, een fsb van 533 MHz en 512 KB aan l2-cache. Interessant is dat Intel met Diamondville weer terugkeert naar simultaneous multi-threading, beter bekend onder de naam HyperThreading.

Silverthorne is een stuk zuiniger dan Diamondville. Omdat deze processor specifiek voor kleine mobiele apparaten bedoeld is, ligt de tdp tussen de 0.6 en 2.5 watt. De snelste Silverthorne-processor zal op 1.8 GHz draaien; de 0.6 watt-versie draait op 500 MHz. Hoewel ook gezegd wordt dat Silverthorne overweg kan met HyperThreading, wil Intel hier geen uitsluitsel over geven.

De Atom is vooral klein. Een processor meet 25 mm2 en bestaat uit 47 miljoen transistors. Op een 10-eurocent-stuk passen 11 Atom-processoren. Ze worden volgens het 45nm-procédé gemaakt. Intel hoopt daarom dat de processoren ook hun weg zullen vinden naar andere mobiele apparaten, zoals Windows Mobile smartphones en de iPhone of thin clients.

Intel introduceert ook meteen een platform voor zijn Atom-processoren: Intel Centrino Atom. Het Intel Centrino Atom-platform bestaat uit een Intel Atom-processor, de Intel 945GSE-chipset en een wireless radiochip. De volgende generatie Eee-pc's zal vermoedelijk op het Centrino Atom gebouwd worden, waardoor het platform de concurrentie aan zal gaan VIA.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: