abonneren

ING stelt proef met verkopen van betaalgegevens uit

ING stelt het omstreden plan om klantgegevens te gebruiken voor kortingen uit. De bank gaat eerst in gesprek met consumenten- en privacyorganisaties om meer informatie over het onderwerp te krijgen.

Dat meldt de directievoorzitter van de bank, Nick Jue, in een open brief. Nadat de bank verder onderzoek heeft gedaan zullen ze beslissen of de proef überhaupt wordt voortgezet, en zo ja in welke vorm dat moet gebeuren.

Excuses

In de brief wordt ook nog eens benadrukt dat er geen klant- en transactiegegevens worden verkocht aan derden. Jue betreurt de berichtgeving zoals die in de media is gedaan en stelt dat de bank wel degelijk zorgvuldig met de gevoelige gegevens omgaat. Hij biedt excuses aan aan de klanten die zich gedupeerd voelen en die zich niet meer veilig voelen bij de bank.

Toch kon ING niet voorkomen dat het vorige week bakken kritiek over zich heen kreeg, toen de bank voorstelde om analyses van betaalgegevens aan adverteerders te verkopen. Daarmee zouden bedrijven aanbiedingen kunnen doen aan klanten op basis van hun aankoopgegevens. Het plan stuitte op hevig verzet.

Veel kritiek

De beslissing om de controversiële beslissing uit te stellen komt niet onverwacht - de bank kreeg vrijwel alleen maar kritiek over zich heen van woedende klanten die bang waren dat hun financiële gegevens bij adverteerders terecht kwamen. Ook de Consumentenbond en het College Bescherming Persoonsgegevens lieten zich uiterst kritiek uit over de plannen van de bank.

Vorig jaar sneuvelde een soortgelijk plan van PIN-betalingsverwerker Equens, dat ook voorstelde PIN-gegevens te gaan verkopen aan derden. Na veel maatschappelijke kritiek en boze Kamervragen werd dat plan opgeschort.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: